x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Au acţionat în mod organizat”

“Au acţionat în mod organizat”

de Violeta Fotache    |    15 Mai 2008   •   00:00
 “Au acţionat în mod organizat”

Procurorii spun că patru din cei 10 urmăriţi penal în dosarul transferurilor a 12 fotbalişti au acţionat “organizat” în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune, înşelăciune şi spălare de bani.

Procurorii spun că patru din cei 10 urmăriţi penal în dosarul transferurilor a 12 fotbalişti au acţionat “organizat” în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune, înşelăciune şi spălare de bani.

 

 

Este vorba despre Cristian Borcea, Johan Versluis şi fraţii Ioan şi Victor Becali. Acuzaţiile la adresa directorului executiv al grupării din “Ştefan cel Mare”, Cristian Borcea, sînt legate de transferurile fotbaliştilor Cosmin Contra, Paul Codrea, Nicolae Mitea, Bogdan Mara, Dan Alexa, Adrian Mihalcea şi Florin Cernat.

 

 

BORCEA. Transferul lui Bogdan Mara la Deportivo Alaves Spania, din iulie 2001, s-a făcut prin firma intermediară Bedrijfskundig Adviesbureau A.L. Van Duivenboden B.V., administrată de avocatul Johan Versluis, care a primit 200.000 din 1.200.000 de dolari. Anchetatorii susţin că aceşti bani au fost încasaţi de firma avocatului fără a avea vreo participare efectivă la tranzacţie, lucru posibil printr-un “memorandum semnat de Borcea Cristian”. Aceeaşi firmă olandeză a fost folosită şi în transferul lui Adrian Mihalcea la Chunnam Dragons, din iulie 2005, firmă către care au fost cesionate gratuit drepturile federative de transfer ale jucătorului. Bedrijfskundig a virat la Dinamo doar 250.000 de dolari din 600.000. Conform DNA, Dinamo a fost reprezentat de Ioan Becali, ca preşedinte executiv al clubului. El a acţionat însă şi ca impresar, fapt interzis de FIFA. Dan Alexa a fost transferat în iunie 2004 la Guoan Beijing, cu participarea lui Borcea, Gheorghe Neţoiu şi Ioan Becali, folosindu-se “ca verigă firma olandeză Pyralis, a aceluiaşi Johan Versluis”, se arată în ordonanţa DNA. Borcea a cedat gratuit către Pyralis dreptul de a plasa jucătorul, contractul de transfer a fost semnat de Neţoiu, care a încasat 730.000 de euro şi a virat 403.000 către firma olandeză. Prin impresarul Ioan Becali, Florin Cernat a fost transferat la Dinamo Kiev Ucraina, în februarie 2001, suma reală fiind de 1.000.000 de dolari, din care la clubul din ţară au ajuns doar 500.000. După ce “Mihai Stoica a acceptat înstrăinarea drepturilor federative de transfer” către Phoenix BV Olanda, iar Victor Becali a semnat la Galaţi memorandumurile. Aici “apare interpusă o altă firmă off-shore din Insulele Virgine Britanice, Tierney International Ltd.”.

 

 

COPOS. Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, Gheorghe Copos, acţionar Rapid, este acuzat de înşelăciune în cazul transferului fotbalistului Cristian Dulcă la clubul sud-coreean Pohang Steelers, din ianuarie 1999, prin declararea în faţa CA doar a sumei de 120.000 de dolari din valoarea totală a transferului, de 600.000. Evaziunea fiscală în acest caz s-a prescris. Copos este acuzat şi în cazul Florin Bratu, transferat în septembrie 2003 la Galatasaray Istanbul, fiind implicaţi şi Gheorghe Popescu şi Ioan Becali. Suma reală de transfer a fost de 2.750.000 de dolari, şi nu 630.000, cît s-a înregistrat în contabilitatea clubului.

 

 

Mihai Stoica şi Sică Puşcoci sînt acuzaţi pentru înşelarea Clubului Oţelul Galaţi cu 550.000 de euro, în cazul transferului lui Iulian Arhire la Pohang Steelers, din martie 1999.

 

 

 

Corleone face trimiteri la Elodia

 

 

Recent trimis în judecată sub acuzaţii de corupţie, în urma unei tranzacţii imobiliare, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, s-a declarat ieri într-o conferinţă de presă nevinovat. El a susţinut  în baza dosarului instrumentat de DNA că n-ar putea primi nici măcar o amendă. “N-am să fac greşeala să jignesc procurorii, chiar dacă au făcut un lucru abuziv şi sînt total nevinovat, să discut înainte precum procesul Elodia. Dacă nu mor, aştept să fac o simulare vizavi de acest proces. N-aş putea primi nici măcar o amendă. Este un abuz incalificabil. Nu înţeleg unde e mita! Nu mai sînt valabile contractele semnate la notariat?”, a spus Dragomir. El a afirmat că lucrurile sînt corecte în LPF şi Liga I şi s-a indignat: “Ne arestează că dăm bani pentru corectitudine, dar pe cei care au furat ţara nu-i ia nimeni”. (V. Fotache)

 

 

 

Politicieni audiaţi

 

 

Au fost audiaţi ieri ca martori în dosarul transferurilor de jucători senatorul liberal Radu Stroe, şeful comisiei parlamentare pentru controlul SRI, şi pesedistul Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, ambii foşti membri în Consiliul de Administraţie (CA) al Dinamo. Radu Stroe a precizat că în transferurile de jucători nu este implicat CA. Agathon a spus că anchetatorii l-au întrebat despre transferurile a doi fotbalişti de la Dinamo. Ex-ministrul a precizat că nu folosirea de off-shore-uri este problema, ci numărul contractelor: “Problema pe care o au procurorii de la DNA este să demonstreze că au existat contracte duble, triple sau cvadruble, prin care o parte din banii eventuali pe care i-au încasat din vînzarea unor jucători ar fi ajuns prin alte părţi”. Astăzi sînt aşteptaţi la DNA Nicolae Badea, Marcel Popescu, generalul (r) Tudor Cearapin şi Constantin Toma, director executiv al clubului din Giuleşti.

×
Subiecte în articol: observator