x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au renunţat la grevă de frica disponibilizărilor

Au renunţat la grevă de frica disponibilizărilor

de Eugenia Mihalcea    |    06 Mai 2009   •   00:00

Dascălii nu vor fi daţi afară, norma didactică nu va fi mărită, iar directorii de şcoli nu vor fi schimbaţi. Acestea sunt câteva dintre garanţiile primite ieri de sindicalişti de la ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în schimbul renunţării definitive la grevă. În aceste condiţii, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a vor susţine mâine teza cu subiect unic la română.



Deşi au început negocierile de pe poziţii de forţă, cerând respectarea Legii 221/2008 - care prevedea majorarea salariilor profesorilor cu 50% -, sindicaliştii din educaţie s-au înmuiat după discuţiile de luni de la Ministerul Educaţiei şi acceptă acum să renunţe la grevă, cu singura condiţie să nu li se taie din salarii.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au semnat, ieri, un protocol privind rezolvarea revendicărilor. În acord se menţionează că salariile şi sporurile personalului din învăţământ vor rămâne nemodificate, că nu vor fi schimbate normele didactice şi că nu vor fi făcute disponibilizări, inclusiv în rândul directorilor unităţilor de învăţământ. Decizia finală privind greva generală va fi luată astăzi, la şedinţa comună a birourilor executive ale celor patru federaţii, la care sunt invitaţi să participe ministrul Educaţiei, cel al Finanţelor, ministrul Muncii, dar şi premierul. "Dacă birourile reunite ale celor patru federaţii îşi vor asuma acest protocol şi îl vor semna, atunci nu va mai fi grevă joi", a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

DESCENTRALIZARE PÂNĂ ÎN 2011

La rândul său, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a spus că la discuţiile de ieri s-a stabilit un calendar al descentralizării, care va fi finalizată în 2011.

"Am stabilit calendarul şi principiile descentralizării. Această descentralizare se va face în doi ani şi jumătate, deci avem timp şi dacă avem garanţia asumării de către Ministerul de Interne a acestei descentralizări, lucrurile vor intra în normal", a spus Pop.

"Cât priveşte majorările ce se cuvin, conform legii, personalului din învăţământ, s-a precizat că acestea sunt luate în calcul atât în proiectul legii salarizării unice, cât şi în Ordonanţa 151, privind creşterea diferenţiată a salariilor din Educaţie, care se află pe masa parlamentului", a completat secretarul general al FSLI.

Activitatea şcolară a fost afectată, ieri, în proporţie de 50%, conform sindicatelor, din cauză că nu toţi elevii au ştiut de decizia de amânare a grevei. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a spus că directorii şcolilor din Capitală nu au raportat situaţii în care elevii să nu fi venit la şcoală.

Totuşi, la prima oră, în multe unităţi de învăţământ, printre care şi Şcoala Centrală, nu s-au susţinut cursuri, întrucât elevii care au avut ore dimineaţă au fost informaţi că marţi este grevă. În schimb, toţi profesorii au venit la program.

Geoană: "Băsescu să vorbească pentru PD-L"

După ce preşedintele Traian Băsescu a recunoscut "eroarea" adoptării legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut că a spune aşa ceva este o exagerare. "A fost un gest natural. Că nu sunt bani acum, este una, însă a spune că a fost o greşeală este exagerat. Pe de altă parte, nu cred că preşedintele României poate vorbi în numele întregii clase politice, poate eventual vorbi în numele partidului pe care îl reprezintă", a afirmat preşedintele PSD. PD-L în schimb se vede pus într-o situaţie delicată. "Situaţia e delicată.

Noi ştiam atunci de o creştere economică suficientă pentru asemenea majorări. Azi e o stare de criză şi profesorii ar trebui să fie mai înţelegători", a afirmat vicepreşedintele PD-L, Ioan Oltean. Conservatorii sunt însă de părere că legea care prevede mărirea salariilor profesorilor este una "corectă". "Noi nu ne întoarcem cu spatele la această lege şi ne-o asumăm", a declarat purtătorul de cuvânt al PC Bogdan Ciucă, cerând autorităţilor financiare să aducă la buget sumele necesare. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat şi ea că declaraţia preşedintelui este făcută într-un moment de criză, pentru că sistemul de învăţământ nu mai are resursele pe care le avea când a fost asumată prin vot această lege.(M.I.A., D.P.)

×
Subiecte în articol: observator invăţămănt