x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autospecială de cercetare nucleară pentru ISU

Autospecială de cercetare nucleară pentru ISU

28 Dec 2011   •   21:00
Autospecială de cercetare nucleară pentru ISU

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Braila va fi dotat anul viitor, prin Programul Operational Regional, cu o autospeciala de cercetare nucleara, biologica, chimica si radiologica, pentru a interveni in cazul in care apar probleme legate de transportul deseurilor nucleare pe Dunare sau accidente la centrala de la Cernavoda, informeaza Agerpres. Potrivit inspectorului-sef al ISU Braila, colonel Florin Silvi, Braila a fost aleasa pentru a fi dotata cu aceasta autospeciala, deoarece are cea mai mare portiune de Dunare dintre toate judetele prinse in acest proiect care va fi derulat cu fonduri europene.

"Avand in vedere transportul de deseuri nucleare pe Dunare, s-a luat in calcul ca la Braila exista cea mai mare portiune de Dunare. Transportul deseurilor nucleare pe Dunare nu este frecvent, o data la trei luni sau chiar la sase luni. Noi avand cea mai mare portiune de Dunare, s-a propus ca aceasta autospeciala sa fie la Braila, tinand cont ca si Cernavoda este tot langa noi. Daca este nevoie, putem interveni foarte rapid, dar speram sa nu fie nevoie", a declarat Florin Silvi.

ISU Braila este prins intr-un proiect european de dotare cu echipamente a tuturor inspectoratele pentru situatii de urgenta din Regiunea de Sud-Est, respectiv Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta. Scopul proiectului consta in imbunatatirea capacitatii de raspuns in situatii de urgenta la nivelul Regiunii Sud-Est, prin redu­cerea timpului de interventie pentru acordarea primului ajutor calificat si pentru interventii in situatii de urgenta, de la 12,5 minute la 9 minute in mediul urban din Braila si de la 99 de minute la 60 de minute in cel rural. Valoarea totala a proiectului este de 51.514.560 de lei, din care finantare nerambursabila de 40.697.440 de lei, iar contributie proprie de 846.560 de lei, durata de implementare fiind estimata la 24 de luni.

Beneficiarii directi ai proiectului sunt cele sase Inspectorate pentru Situatii de Urgenta din Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, iar beneficiarii indirecti, cele 2,8 mi­lioane de persoane, cate se afla in regiunea de sud-est.

×