x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Avem nevoie de spital!”

„Avem nevoie de spital!”

de Magda Marincovici    |    14 Apr 2011   •   20:30
„Avem nevoie de spital!”

161247-2011-04090155.jpgOamenii sunt împinşi în stradă şi nu au ieşit din proprie iniţiativă pentru „astfel de manifestări”. Aşa comenta ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, protestele localnicilor din Buftea-Ilfov, Băneasa-Constanţa, Codlea-Braşov faţă de închiderea spitalelor. Totuşi, localnicii nu dau înapoi, în speranţa că-şi vor salva spitalul. La Codlea, locuitorii sunt la al 11-lea protest. Aproape 200 de oameni au manifestat în ploaie şi frig, nemul­ţumiţi că autorităţile nu dau înapoi de la hotărârea de a le închide spitalul. Locuitorii din Codlea au trecut de la proteste inedite cu coşciug, cruce, coroane şi lumânări la blocarea pentru scurt timp a Drumului Naţional 1. Ieri ei au traversat „în paşi mărunţi” timp de 30 de minute trecerile de pietoni, strigând: „Avem nevoie de spital”, „Nu cedăm”.

În fiecare sâm­bă­tă, locuitorii vor continua să pro­tes­teze în faţa parcului central din Cod­lea. Exemplară este atitudinea lo­cuitorilor, dar şi cea a câtorva me­di­ci care, fără nici un ban deocamdată, asigură asistenţă medicală la ca­mera de gardă a Spitalului Codlea. 
La Sărmaşu, judeţul Mureş, ieri, peste 100 de oameni au încercat din nou să atragă atenţia că această comunitate se află la o distanţă de 70 km de Cluj sau Bistriţa şi că spitalul are rostul lui în aceste condiţii. Cei din Sărmaşu protestează pentru a doua oară faţă de decizia de transformare a spitalului în azil de bătrâni.

Din păcate, de la Ministerul Sănătăţii nimic bun. Cseke Attila este de neclinit în decizia de a pune lacătul pe 67 de spitale, fără a veni în schimb cu o soluţie. Profesorul doctor Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că este de datoria ministrului Cseke să ofere localnicilor o soluţie pentru a se asigura dreptul la sănătate. Un ambulatoriu, un centru de sănătate... pentru că nu toată comunitatea îşi poate îngriji sănătatea într-un cămin de bătrâni. Dar ministrul Cseke nu oferă soluţii, ci fotografii sinistre pe baza cărora taie de pe listă 67 de spitale. Mai mult, ministrul nu ia în calcul că nişte comunităţi locale chiar sunt interesate de propria sănătate, că nişte medici chiar îşi respectă profesia, acuzându-i la grămadă că se lasă manipulaţi să protesteze.

 

Cseke Attila, „o soluţie ciudată”
Într-o telegramă din 24 decembrie 2009, oficialii americani au trimis la Washington observaţiile lor legate de noul Cabinet Boc. „Cseke Attila, 32 de ani, care este nominalizarea surprinzătoare a UDMR pentru portofoliul Sănătăţii, a fost un oficial de rang mărunt la Secretariatul General (n.r. – al Guvernului) între 2005 şi 2008. În 2008 a fost ales în Senat, unde a lucrat la Comisia juridică. Attila, cel mai tânăr şi mai lipsit de experienţă membru al Cabinetului, este o soluţie ciudată pentru Ministerul Sănătăţii, fără cunoştinţe medicale şi cu o insuficientă experienţă administrativă. Ministerul şi sistemul de sănătate din România în general sunt asediate de probleme serioase în nevoia disperată de reformă, dar acest tânăr oficial UDMR din Oradea pare rău amplasat într-o poziţie în care să-şi asume multele interese înrădăcinate în sectorul sănătăţii.”

×
Subiecte în articol: observator