x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aventurile lui Boldea în Africa. "Itinerariul Galaţi - Bucureşti - Amsterdam - Nairobi - Malindi îl parcurgi în 26 de ore, cu escale"

Aventurile lui Boldea în Africa. "Itinerariul Galaţi - Bucureşti - Amsterdam - Nairobi - Malindi îl parcurgi în 26 de ore, cu escale"

22 Mar 2012   •   06:41
Aventurile lui Boldea în Africa. "Itinerariul Galaţi - Bucureşti - Amsterdam - Nairobi - Malindi îl parcurgi în 26 de ore, cu escale"

'Un galatean in safari - Aventuri in Africa' este titlul articolul aparut in ziarul local 'Viata Libera', in care Mihail Boldea isi povestea impresiile de vacanta. 'Pentru ca taramul african este o destinatie la moda, l-am rugat sa ne povesteasca ce a trait in safari', justifica reporterul subiectul in introducerea articolului. Apoi ii da cuvantul domnului deputat/avocat/cercetat.

'Itinerariul Galati - Bucuresti - Amsterdam - Nairobi - Malindi il parcurgi in 26 de ore, cu escale, luand in calcul si intarzierea de rigoare la cursele africane. Dar merita! «Acolo vezi viata la zero. Primitivismul locurilor m-a facut sa inteleg de unde a plecat intreaga evolutie», ne-a marturisit Mihai Boldea. Malindi este rezidenta italiana, pe malul Oceanului Indian. Acolo nu exista reguli de circulatie, iar soselele se reduc la o singura autostrada asfaltata. «Pentru europeni este ieftin sa stea la un hotel de trei-patru stele pe malul Oceanului Indian. Costa 30-40 de euro pe noapte. In camere, paturile au picioare lungi, de aproape un metru. Trebuie sa sari ca sa te urci in ele, iar pe jos e gol, ca atunci cand cobori din pat sa vezi daca nu calci pe un sarpe ori pe un scorpion. Daca lasi geamurile deschise, iti intra babuinii si ce le place, iti fura. Nu neaparat mancare. Mai sunt si agresivi, musca!»'.

'O femeie «full options» costa 10 dolari, o noapte'

Boldea isi continua istorisirea intr-un ton pragmatic. 'Preturile sunt mici si la supermarket. Eu am cheltuit cu drumul 1000 euro si vreo 200 euro acolo, dar am avut avantajul ca am locuit la o cunostinta. Nu prea ai ce sa cumperi. Distractia cea mare este un cazino cu preturi modeste. Eu am bagat 50 de euro si am scos tot 50, am facut rulaj. Localnicii joaca bingo. Mai sunt si doua discoteci, una cu program pana la trei dimineata, cealalta in continuare. Acolo e si un paradis sexual, trag negresele de barbati albi, si negrii de albe; o femeie "full options" costa 10 dolari, o noapte. SIDA, sifilis sunt la ele acasa, deci mai bine nu risti!», e de parerea deputatul.

'Fireste ca se da spaga, suntem in lumea a III-a'

'60 km prin safari, pana in parcul national am mers cu escorta militara, pentru ca poti fi atacat de banditi. E ciudat sa mergi cu un tip cu mitraliera in fata. Si in parc este politie si armata. Politia nu sta sa se recomande. La baraje, pun tepi metalici pe strada si stau cu pusca. Daca nu opresti iti spargi rotile si politia deschide focul. Fireste ca se da spaga, suntem in lumea a III-a", povestea Boldea in 'Viata Libera'. 'Africanii spun ca un safari este reusit atunci cand turistul vede cele zece mari animale, dintre care nu lipsesc elefantul, rinocerul, hipopotamul, leul, jaguarul, zebra, girafa, leopardul. Am vazut doi lei care se imperecheau, si doi pui. Hipopotamii sunt paziti militar pentru ca sunt agresivi. Rinocerii stau in spatele unui gard electrificat, ca sa nu atace. Drumul in safari incepe la opt dimineata si se incheie pe la opt seara. De la 12 la 16 faci un popas la o lodge (un gen de hoteluri pazite sa nu intre animalele sau banditii). In safari nu ai voie sa cobori din masina, risti sa fii mancat de un animal. Plus ca vei fi amendat nu numai tu, ci si soferul. Elefantii cu pui sunt foarte agresivi. Am oprit sa facem poza unui elefant si, deranjat de blit ori de zgomot, s-a luat dupa masina. Ne-a fugarit", declara avocatul. 'Fiind lacto-vegetarian, a mancat orez si fructe', noteaza jurnalistul. 'Dar ne-a spus ca la un popas soferul si ai lui au mancat o antilopa, desi era ilegal. «Eu m-am imprietenit cu soferul si am fost la negri. M-au servit cu un ceai cu un gust ingrozitor. Cand am intrebat de unde au luat apa, mi-au aratat un un rau involburat, negru. Nu l-am mai baut!»'.

Ce a invatat de la masai

"La intoarcerea din safari am trecut prin niste sate de masai. Copiii alergau dupa masini sa le dam de mancare. Atunci le-am aruncat niste pachete de biscuiti si s-au batut pentru ei. Acolo bicicleta este mijloc de transport si de carat apa. Apa e marea problema. Intr-un sat de masai esti ca in comuna primitiva. Casele lor sunt niste colibe cu trei incaperi - camera copiilor, bucataria si dormitorul parintilor. Fac focul cu bete, iarba uscata si balegar de elefant. Incaltarile lor sunt facute din piele de vaca, iar talpa din cauciucul rotilor de masina. Nu mi-a venit sa cred, dar cand m-am uitat de aproape erau chiar resturile ramase de la un cauciuc explodat pe autostrada. Saracia e lucie. Salariul unui om in casa e de 30-40 euro pe luna si asta inseamna ca e bine platit. Un ofiter de politie are salariul de 150-200 euro pe luna, bani cu care huzureste. Masaii isi scot banii de la turisti. Unui localnic ii vinde o statueta cu doi euro, iar unui strain cu zece. Am fost curios sa vad cum e dansul masailor. Sareau pur si simplu cu un bat in sus. Care-i logicaA De fapt este un antrenament pentru mersul la vanatoare. Sar in sus cu batul sa vada unde e leul. Si pentru ca par mai inalti decat el, leul nu ii ataca", povestea Boldea. In Malindi a cunoscut si un profet local. 'Era un fel de preot, dar nu pentru ca ar fi mers la scoala, ci pentru ca avea viziuni, fara a lua droguri. I-am cerut sa spuna ceva de mine. A luat un bat si a inceput sa-mi spuna lucruri adevarate, pe care chiar nu avea de unde sa le stie. Avea telefon mobil si locuia pe malul oceanului".

Articolul inchinat de presa locala vacantei lui Boldea se incheie profetic: 'Avocatul regreta ca n-a putut sa stea decat o saptamana in Kenya si ar vrea sa reediteze aventura'. Potrivit unor surse neoficiale, deputatul Mihai Boldea a parasit Romania prin punctul de frontiera de la Giurgiu, a ajuns in Turcia iar de acolo s-a imbarcat intr-un avion cu destinatia Africa. (AOP)

×