x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Averile demnitarilor: Legea declarată neconstituţională de CCR

Averile demnitarilor: Legea declarată neconstituţională de CCR

de Violeta Fotache    |    16 Apr 2008   •   00:00

Curtea Constituţională din România (CCR) a decis ieri că este neconstituţională Legea pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici

Curtea Constituţională din România (CCR) a decis ieri că este neconstituţională Legea pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici. Instanţa a fost sesizată de 71 de deputaţi, în cadrul acţiunii de control al constituţionalităţii anterior promulgării legii, cu privire la art. I pct. 2 din această lege prin care a fost modificat alin. (1) al articolului 18 din Legea 115/1996, referitor la averea care nu poate fi justificată. “În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională”, se arată în comunicatul remis redacţiei noastre de CCR. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

 

BUNURILE NEJUSTIFICATE. Reamintim că, la 11 martie, Camera Deputaţilor a decis modificarea prevederile articolului 18, alineatele (1) şi (2) în sensul că “(1) dacă între averea dobîndită pe parcursul exercitării funcţiei şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă se constată diferenţe nejustificabile prin veniturile realizate, Curtea de Apel va stabili, prin hotărîre, bunurile sau cota-parte din acestea care nu au fost dobîndite din venituri sau alte surse legale ale persoanei a cărei avere este supusă controlului; (2) hotărîrea prevăzută la alin. (1) se transmite: a) Parchetului competent, pentru a analiza dacă este cazul să pună în mişcare acţiunea penală. În cazul în care se constată că persoana este vinovată de săvîrşirea unei infracţiuni sau a unei contravenţii printr-o hotărîre judecătorească definitivă, averea rezultată prin săvîrşirea infracţiunii sau a contravenţiei se confiscă; b) organelor de specialitate aparţinînd Ministerului Economiei şi Finanţelor de la domiciliul persoanei cercetate pentru a se constata dacă, pentru averea dobîndită, persoana cercetată şi-a achitat obligaţiile faţă de stat, iar în caz contrar să fie executată silit; c) instituţiilor la care lucrează persoana a cărei avere este supusă controlului pentru a se aplica sancţiunile disciplinare prevăzute de Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificările şi completările ulterioare”. Decizia motivată va fi publicată în Monitorul Oficial.                     

×
Subiecte în articol: observator