x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Averile, verificate în cîţiva ani de zile

Averile, verificate în cîţiva ani de zile

de Violeta Fotache    |    19 Iun 2008   •   00:00
Averile, verificate în cîţiva ani de zile

Agenţia Naţională de Integritate, cu dotarea actuală, va reuşi doar în “cîţiva ani” să termine verificarea declaraţiilor de avere deja înregistrate.

Agenţia Naţională de Integritate, cu dotarea actuală, va reuşi doar în “cîţiva ani” să termine verificarea declaraţiilor de avere deja înregistrate. Şi asta în ciuda faptului că de ieri numărul de consilieri de integritate a crescut cu 33. La raportul de ţară din iulie vom prezenta “zero” averi verificate.

 
Agenţia Naţională de In­tegritate (ANI) se află în continuare într-o si­tu­a­ţie de blocaj, aproape ne­func­ţi­o­nală, dacă ne raportăm la sco­pul pentru care a fost creată această instituţie şi anume acela de a veri­fi­ca averile politicienilor şi nu numai.


ZERO,REPER.
Fără o bază logistică serioasă, cu inspectori de integritate care părăsesc instituţia pentru că salariile sînt prea mici (aproximativ 15 milioane de lei ve­chi), cu buget de austeritate, ANI nu se poate lăuda pentru raportul de ţară ce urmează a fi emis de Co­mi­sia Europeană în iulie a.c. că a fi­nalizat cercetarea măcar a unei averi. “Vine raportul de ţară şi sîn­tem întrebaţi: «Cîte averi aţi verificat?».  ZERO va fi răspunsul nostru”, ne-a declarat ieri preşedinte­le ANI, procurorul Cătălin Alexandru Maco­vei, imediat după ceremonia de de­punerea a jurămîntului de către 25 noi inspectori de integritate. Se­condat de Horea Georgescu, oficialul ne-a explicat că a cerut suplimantarea bugetului ANI cu suma de aproape 3 milioane de euro. “N-avem sistem informatic, pentru că nu avem bani. Sîntem nevoiţi să luăm milioane de pagini de de­claraţii de avere la mînă, filă cu filă. Aşa nu se poate. Pînă acum n-am făcut decît să înregistrăm sute de mii de declaraţii de avere, am mobilizat toate departamentele, de la inspectori pînă la resurse umane, dar am oprit acest proces, pentru că era o muncă de Sisif. Nu putem să blocăm inspectorii cu înregistrarea. Ne vor trebui ani de zile să verificăm declaraţiile primi­te numai pînă acum, deci nu putem respecta termenele prevăzute de lege. Aşteptăm suplimentarea bu­ge­tară pentru a cumpăra sistemul in­formatic şi să ne apucăm de veri­fi­­cări, nu?”, ne-a explicat preşedintele ANI în timp ce ne arăta cele trei încăperi ale beciului ANI unde se aflau ticsite cutii, mai mici sau mai mari, unele sigilate încă, trimi­se de birourile electorale din Bu­cu­reşti şi din ţară.

 
DACĂ ŞI NUMAI DACĂ. Pre­mierul Călin Popescu Tă­ri­cea­nu a precizat ieri că bugetul ANI va fi suplimentat doar pe baza unor jus­t­ificări solide şi a evidenţei chel­tu­ielilor şi a subliniat că solicitarea ANI a fost primită la Ministerul Justiţiei abia marţi. Săptămîna vii­toare Guvernul va decide dacă va su­plimenta bugetul ANI.

 

Jurămînt

Din cele 33 de persoane care au cîştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de inspectori de integritate în cadrul ANI, ieri au depus jurămîntul 25. Cu imnul ţării “în fundal”, tinerii inspectori au jurat pe Biblie şi pe Constituţie că-şi vor îndeplini datoria. Ceremonia s-a des­fă­şurat în prezenţa preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, şi a adjunctului său, Horia Geor­ges­cu. “Bine aţi venit! Voi sîn­teţi coloana vertebrală şi ra­ţi­u­nea de a fi a acestei instituţii. Vocea noastră să înceapă să fie auzită”, le-a spus preşedintele ANI tinerilor inspectori.

×
Subiecte în articol: observator