Dezastrul provocat de furtună, în vestul țării, cu o lună în urmă, a ridicat problema necesității unei aplicații care să alerteze populația în timp foarte scurt, atunci când se produc fenomene meteo extreme. Mai mult decât o aplicație, autoritățile caută soluții pentru a-i determina pe oameni să ia în serios avertismentele meteo și să reacționeze, pentru a se putea salva, în cazuri similare. Aplicația RO-ALERT, dar și un proiect-pilot, care va fi demarat cu mass-media, reprezintă primii pași pentru evitarea unei potențiale noi tragedii.
Problema schimbărilor climatice, cauzate de poluare, dar și măsurile de ultimă oră care se vor implementa pentru a se evita situații asemănătoare celei de luna trecută s-au discutat ieri, în cadrul unei conferințe organizate de ANM și Ministerul Mediului. Pe lângă dezbaterea privind măsuri pentru reducerea poluării, s-a discutat despre proiectele care vor pune la adăpost populația, în fața naturii dezlănțuite. Specialiștii în fenomene meteo extreme au ajuns la concluzia că astfel de furtuni s-ar putea produce din ce în ce mai des, în viitor. ”Guvernul României a emis ordonanța de urgență pentru implementarea programului RO-ALERT, prin care fiecare cetățean va primi un SMS atunci când avem fenomene extreme care nu pot fi date cu avertizări din timp”, a explicat ministrul Grațiela Gavrilescu.
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat modul de funcționare a aplicației. “Soluția este să venim cu mai multe modalități de avertizare care să fie complementare și în centrul lor să avem o modalitate de bază. Aici vorbim despre RO-ALERT, un sistem care ne va permite să transmitem mesaje care vor fi altfel decât SMS-urile, în sensul că vor fi transmise instantaneu. Este un sistem care se numește Cell Broadcasting și care în multe țări europene a început să fie implementat. Acest sistem a fost deja aprobat prin Ordonanță de Urgență. Suntem în faza în care specificațiile sunt realizate de către STS și colegii de la IGSU se pregătesc cu negocierile care vor fi cu mai mulți furnizori pentru alegerea sistemului cel mai potrivit. Etapa următoare va fi crearea sistemelor corespondente la nivelul operatorilor de telefonie cu care colaborăm foarte bine”, a explicat Raed Arafat. Acesta a subliniat şi importanța unor campanii de conștientizare care să determine populația să reacționeze la mesajele primite. “Am mai făcut un pas, cu mass-media. Televiziunea Română a fost prima semnatară de acord de colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență, urmată de Antena 3. Am trimis la toate televiziunile private și toate instituțiile media private și publice rugămintea să semneze acest acord de colaborare pentru avertizarea populației. De asemenea, avem un acord semnat și cu Radiodifuziunea Română”, a mai precizat secretarul de stat.
Chiar dacă apare sistemul „RO-ALERT”, sistemul existent rămâne. Ultimul pas pe care l-am făcut este că am reușit să conectăm aplicația direct cu sistemul de avertizare al ANM. Raed Arafat, secretar de stat MAI
Citește pe Antena3.roDonald Trump a devenit primul președinte al SUA condamnat penal
Conferința s-a defășurat în contextul proiectului Săptămâna adaptării la schimbările climatice, proiect finanțat din Fondul pentru Relații Bilaterale în cadrul programului RO 07, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Ministerul Mediului având rol de Operator de Program.