Avocatul Gheorghe Piperea va susţine duminică, 8 iunie, de la ora 11:00, la Sala Mică a TNB, o prelegere cu tema: „Despre talibanism juridic şi abuz de putere: TVA pe veniturile din drepturi de autor”. Evenimentul se înscrie în programul „Conferinţele Teatrului Naţional”.
Cu o experienţă profesională de peste 20 ani în domeniul juridic, profesor doctor Gheorghe Piperea este creator de curente şi de modele de practică legală şi jurisprudenţială, inovaţiile şi soluţiile gândite şi aplicate împreună cu echipa sa de la „Piperea şi asociaţii” fiind un motor al dezvoltării dreptului afacerilor în România ultimilor zece ani, relatează Teatrul Naţional din Bucureşti.
Gheorghe Piperea şi echipa sa sunt creatorii conceptului de proces colectiv de tip „class action” în România, fiind şi cei care au pus în lucru acest concept, cu rezultate remarcabile
Domeniile sale de specialitate sunt insolvenţa, societăţile comerciale, piaţa de capital, protecţia consumatorilor, legislaţia în domeniul sănătăţii, dreptul transporturilor şi dreptul bancar.
În ultimii ani, avocatul Gheorghe Piperea a fost iniţiatorul unor mari procese colective, fiind cunoscut în special pentru procesele intentate unor bănci comerciale pentru comisioane abuzive introduse în contractele de creditare.
La conferinţa de duminică publicul va avea ocazia să afle detalii utile şi interesante, unele în premieră, despre un subiect care priveşte întreaga lume a creatorilor din România. Este vorba despre cel mai recent proces colectiv câştigat de „Piperea şi Asociaţii”, demers juridic iniţiat contra ANAF şi a Ministerul Finanţelor, pentru constatarea ilegalităţii TVA-ului aplicat pe veniturile din drepturi de autor.
Cu prilejul conferinţei, Gheorghe Piperea a declarat: “Mă simt onorat de invitaţia domnului Caramitru de a veni pe scena Teatrului Naţional şi de a expune audienţei cel mai recent proces colectiv câştigat de «Piperea şi Asociaţii». Este un proces care a revelat un fapt simplu: drepturile de autor nu sunt o marfă şi nici nu pot fi confundate cu un serviciu comercial. Procesul a mai revelat un important principiu de filosofie a dreptului: legea nu este o lege în sensul drepturilor omului şi cetăţeanului dacă nu este accesibilă şi predictibilă, întrucât omul nu îşi poate ordona comportamentul după o astfel de «lege». În fine, procesul a mai revelat o lecţie administrată de judecători autorităţilor: legea nu se poate aplica reatroactiv şi o taxă nu se poate construi pe o incertitudine legislativă”.
Potrivit TNB, în prima parte a acestor întâlniri conferenţiarul susţine tema aleasă, iar în cea de-a doua parte intră în dialog cu publicul.