Reprezentantul institutiei Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu (foto), a declarat ca va cere revocarea tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce in sedinta de miercuri a acestui organism s-a cerut sanctionarea sa, urmare a faptului ca reclamase faptul ca mai multi judecatori au fost numiti fara respectarea prevederilor Constitutiei, printre acestia si Ioana Bogdan, cea care l-a condamnat in prima instanta pe Adrian Nastase,
"Am senzatia ca CSM ar trebui sa mai citeasca, sa vada ce competente are si ce competente are institutia Avocatul Poporului. Vreau sa va spun ca Avocatul Poporului e institutie constitutionala, iar toate autoritatile publice, inclusiv CSM, trebuie sa-i acorde sprijin pentru realizarea atributiilor pe care le are, nu sa-i puna bete in roate sau sa arunce petarde de sanctionare sau avertizare, in conditiile in care institutia e autonoma. Avocatul Poporului nu are cum sa fie sanctionat, pentru ca nu e subordonat nimanui in tara.
Astept o saptamana scuze publice din partea CSM fata de un om care apara drepturile cetateanului, in caz contrar o sa solicit Senatului revocarea tuturor membrilor CSM pentru incalcarea Constitutiei. De asemenea, voi anunta Ombudsmanul european, cu care lucram, pentru ca el sa ia masuri de rigoare pe plan european, pentru ca ce a facut CSM se numeste o influenta negativa, adica o injunctiune pe care a suferit-o Avocatul Poporului, in conditiile in care nu exista asa ceva, legea il declara independent si autonom. Probabil ca Ombudsmanul european va informa Parlamentul european si asa mai departe", a declarat Gheorghe Iancu pentru ziare.com.
Ombudsmanul European, institutia mentionata de Gheorghe Iancu, este organismul european care prelucreaza plangerile primite de la cetateni, intreprinderi si organizatii din UE care semnaleaza cazuri de administrare defectuoasa din partea institutiilor, organismelor, birourilor sau agentiilor UE - incalcarea legislatiei, nerespectarea principiilor bunei administrari, incalcarea drepturilor omului.
Gheorghe Iancu a explicat faptul ca numirea unor judecatori fara decret prezidential incalca si Constitutia, si drepturile cetatenilor.
"Care e neconstitutionalitatea, de unde a plecat toata treaba? Daca veti citi articolul 134, alineatul 1 din Constituaie, care corespunde articolului 133 din fosta Constitutie, judecatorii de la instante si procurorii sunt numiti numai prin decret prezidential. Ce a facut CSM? O parte a judecatorilor i-a facut mutandu-i din functiile de procuror, in care erau numiti prin decret prezidential, fara sa existe un asemenea decret prezidential", a explicitat Iancu natura juridica a sesizarii sale.