Romii care doresc sa-si dezvolte afaceri in mediul rural sunt asteptati sa acceseze fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 al Ministerului Agriculturii. Pot accesa fonduri atat antreprenorii mai mari, cat si cei care detin firme mici sau ateliere mestesugaresti traditionale, cum ar fi cele de argintarit, impletituri, prelucrare a fierului samd.
Vineri si sambata a avut loc la Sinaia o sesiune informativa pe aceasta tema a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala. Reteaua este organismul prin care fermierii primesc asistenta, informatii si sprijin pentru proiectele de obtinere a fondurilor. Pentru micii intreprinzatori sau pentru mestesugarii romi, fondurile europene ar putea reprezenta o gura de oxigen, cu atat mai mult cu cat statisticile arata ca mai bine de un milion de romi din Romania traiesc in saracie extrema. Autoritatile au ajuns la concluzia ca incadrarea in munca este cea mai buna si rapida cale de integrare a romilor in societate.
Un raport prezentat de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala arata ca, dintre totii romii din Romania, Bulgaria, Spania si Italia, cei care stau cel mai rau la capitolul consiliere pentru a obtine un loc de munca sunt romii din Romania (respectiv 8%, fata de 10% in Bulgaria si 54% in Spania). De asemenea, dintre tarile de mai sus, tot noi avem cei mai putini romi salariati (24%, fata de 77% in Bulgaria).