x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii de la panseluţe, folosiţi pentru ambulanţe

Banii de la panseluţe, folosiţi pentru ambulanţe

de Magda Marincovici    |    10 Ian 2012   •   21:00
Banii de la panseluţe, folosiţi pentru ambulanţe

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la Cotroceni ca proiectul noii legii a sanatatii poate fi adoptat in aceasta sesiune legislativa, estimand ca implementarea actualui normativ va dura doi ani. Dupa ce Andrei Georgescu, seful UPU al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, a fost numit in locul lui Raed Arafat si s-a mai creat un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, special pentru reforma in sistemul medical, ocupat de Vasile Cepoi, presedintele Basescu a dat si un termen pentru adoptarea proiectului legii sanatatii, respectiv pana la intrarea in vacanta de vara a parlamentarilor.

'Eu as vrea poate ca un semn al evolutiei noastre, nu stiu ce rost are incrancenarea asta, sa fii impotriva la orice pleaca de la Presedintie... Vreau sa cred ca macar legea sanatatii am putea s-o dezbatem pana la mijlocul lui februarie, pana la sfarsitul lui fe­bruarie, sa intram intr-o procedura in asa fel incat inainte de vacanta de vara sa avem legea adoptata, pentru ca de forma finala care va fi adoptata depinde cum va arata legislatia secundara. Vor trebui reglementari prin ordine ale ministrilor, prin hotarari de guvern... Legea face frecvente trimiteri la astfel de legislatii secundare de diverse tipuri.'

Presedintele Traian Basescu spune ca exista interese gigantice care se opun adaptarii noii legi a sanatatii, principalii interesati fiind cei prin manile carora trec 'milioane', fara ca acesti bani sa se regaseasca in modernizarea sistemului.
Pentru cei interesati proiectul legii sanatatii va fi postat si pe site-ul Presedintiei, unde vor gasi si raportul comisiei prezidentiale pe sanatate, document in care sunt evidentiate deficientele sistemului. De altfel, inainte de a incepe declaratia de presa, seful statului a impartit ziaristilor prezenti, spre documentare, proiectul legii.

Presedintele Traian Basescu spune ca trebuie rezolvata problema monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este 'un dezastru' din punctul de vedere al cheltuielilor, 'politizarea' sistemului medical, 'ineficienta' administrativa si 'coruptia' din sistem. Abia a patra in aceasta serie de probleme si cu ghilimelele de rigoare, Traian Basescu a mentionat 'subfinantarea sistemului de sanatate'.

In opinia presedintelui, aceasta subfinantare practic nici nu exista atat timp cat bugetul alocat 'Sa­na­tatii' a crescut de la un miliard de euro, in anul 2000, la 5 miliarde de euro, in 2011. Si asa cum a fost rezolvat in timp record transferul spitalelor catre consiliile judetene, tot asa presedintele este convins ca se va finaliza si trecerea ambulantelor la autoritatile locale.

'A venit timpul ca, dupa transferul spitalelor catre consiliile judetene, in masura in care vor sa cumpere mai putine panselute si mai multe salvari, administratiile locale sa contribuie si ele la imbunatatirea serviciilor de ambulanta. E o diferenta uriasa intre marile orase si ce se intampla in mediul rural', spune presedintele.

Cat priveste SMURD, presedintele Basescu considera ca 'nu a fost creat de un om' si ca statul este cel care a facut eforturi uriase pentru dotare. El a tinut sa precizeze ca in Romania sunt doua SMURD-uri – unul al statului si unul privat, adica 'o fundatie care face ce vrea cu banii ei', referindu-se la Serviciul de Urgente din Ministerul de Interne, si, respectiv, la fundatia infiintata de Raed Arafat.

Recunoscand ca are dificultati 'sa inteleaga toate mecanismele SMURD', presedintele are totusi solutii, respectiv trecerea la autoritatile locale, desi in forma actuala si-a dovedit din plin eficienta atat la inundatii, la incendii, la accidente rutiere si de munca etc.

×
Subiecte în articol: smurd traian basescu legea sanatatii