Presedintele Traian Basescu afirma ca reluarea contactului cu gruparea care-i tine ostatici pe cei trei ziaristi romani reprezinta prelungirea ultimatumului dat saptamana trecuta.
|
|
NEGOCIERE. Dupa 40 de zile de captivitate, viata jurnalistilor e in mainile Guvernului roman
|
Dupa ce a explicat ca afirmatia facuta miercuri seara, potrivit careia "lucrurile s-au complicat" in cazul ziaristilor rapiti in Irak, se refera la modalitatea de a contacta gruparea care ii detine, si nu la starea fizica a jurnalistilor, presedintele Traian Basescu a precizat ieri pentru BBC ca reluarea contactului inseamna prelungirea ultimatumului dat de rapitori. Intrebat daca faptul ca s-a luat legatura cu gruparea respectiva "este un fel de acord implicit pentru prelungirea acelui termen, pe care l-au dat acum cateva zile", Basescu a raspuns: "Categoric da". "Categoric da, si asta este grija noastra. Va pot spune ca atunci cand avem probleme - sa nu va imaginati insa ca presedintele Romaniei sau grupul discuta direct cu cei care-i detin, e un alt mecanism - , dar cand nu avem contact cu grupul care-i detine, este un element de alerta maxima pentru noi", a explicat seful statului.
MASURI DE SECURITATE. Miercuri seara, Basescu a declarat ca cetatenii romani luati ostatici in Irak sunt "pentru moment in afara unui pericol iminent", dar ca situatia din Bagdad a condus la perturbarea legaturilor autoritatilor cu reprezentantii rapitorilor. "Prezentarea Guvernului in Parlament s-a facut intre orele 17:00 si 19:00, dupa-amiaza. In Bagdad s-au luat masuri exceptionale de securitate, s-au desfasurat zeci de mii de militari irakieni pentru asigurarea securitatii evenimentului. Au fost reactii ale grupurilor care se opun Guvernului si ati vazut pe toate imaginile circa 60 de morti, ca urmare a detonarii de masini-capcana, ceea ce ne-a creat dificultati in mentinerea legaturii cu reprezentantii grupului care detine ziaristii romani sau cetatenii romani", a explicat Basescu. El a spus ca s-a reusit reluarea legaturii, "dar nu in rutina obisnuita, ci in conditii mult mai dificile".
DETERIORARE. La un post de televiziune, seful statului a afirmat ca "situatia ziaristilor este dependenta de situatia din Irak". "Cu cat este mai mare siguranta in Irak, cu atat este mai mare siguranta ziaristilor si cu cat situatia de siguranta se deterioreaza, cu atat apar dificultati mai mari in a asigura ziaristilor, cetatenilor romani detinuti de o grupare, siguranta revenirii acasa", a explicat Basescu. Seful statului nu a dezvaluit daca s-a primit vreun raspuns la apelul pentru eliberarea jurnalistei Marie-Jeanne Ion, dar s-a referit la interventiile clerului. "Nu au existat cetateni ai vreunui stat pentru care sa se fi facut mai multe interventii de la nivelul clerului decat grupul de cetateni romani detinut in momentul de fata de o grupare din Irak", a spus presedintele.
INTELIGENTII DE LA TV. El s-a declarat in continuare optimist in privinta eliberarii ziaristilor rapiti in Irak. "Sunt intotdeauna optimist! Daca ma luam dupa inteligentii care s-au tot perindat pe la televiziuni, as fi renuntat de mult! Sunt optimist!", a spus Basescu.
BULGARII SE RETRAG DIN IRAK
|
Parlamentul de la Sofia, al carui mandat expira peste doua saptamani, a decis ieri retragerea totala a contingentului bulgar din Irak, pana la data de 31 decembrie. Decizia a fost luata in conformitate cu solicitarea in acest sens facuta de Guvernul de centru-dreapta. Adoptata in urma unor dezbateri aprinse - Bulgaria fiind pana acum, ca si Romania, un aliat fidel al SUA in Irak - , aceasta decizie ar putea fi reexaminata de Parlamentul care va fi desemnat dupa alegerile din 25 iunie. Totusi, retragerea trupelor pare sa nu fie pusa in cauza dupa alegeri. Contingentul bulgar, care actioneaza sub comandament polonez, numara in prezent 462 de oameni. El va fi redus initial la maximum 400 de oameni inainte de retragerea totala. 10 soldati bulgari si-au pierdut viata in Irak din decembrie 2003. (Marina Constantinoiu)
|
Citește pe Antena3.ro