x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, la Chicago: "Rusia ne e vecină, dar parteneriatul DEFINITIV este cu SUA"

Băsescu, la Chicago: "Rusia ne e vecină, dar parteneriatul DEFINITIV este cu SUA"

20 Mai 2012   •   05:38
Băsescu, la Chicago: "Rusia ne e vecină, dar parteneriatul DEFINITIV este cu SUA"

Presedintele Traian Basescu a declarat, aseara, la intalnirea cu membrii comunitatii romanesti din Chicago, ca "seful politicii externe a statului roman este seful statului roman" si ca "parteneriatul strategic este cu SUA".

"Seful politicii externe a statului roman este seful statului roman. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federatia Rusa ne este vecin, avem interese economice si de securitate in zona, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a raspuns cea mai autorizata voce a statului roman", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari a unui roman din SUA referitoare la afirmatiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admiratia sa pentru Vladimir Putin si necesitatea intaririi cooperarii cu Rusia.

Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon si a tinut sa explice contextul declaratiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum si atributele stabilite de Constiutie in privinta politici externe. "Sigur, cum spunea si domnul presedinte, directia politicii externe o stabileste Parlamentul, o stabilesc autoritatile. Si sigur, presedintele este cel care, conform Constitutiei, are intreaga autoritate in acest domeniu", a spus Marga.

Ministrul a tinut sa asigure si ca nu se pune problema schimbarii directiei politicii externe.

"S-a extras un fragment dintr-o depozitie la Parlament, dintr-o intrebare pusa la Parlament. Depozitia a fost axata pe problemele care sunt deschise …..si am spus acolo, fundamental pentru Romania este sa fructifice avantajele apartenentei la NATO si ale calitatii de membru al UE. Aceasta este o achizitie istorica a Romaniei, la care au aspirat multe generatii, incat aici e fundamentul. Sigur, am pus intrebarea: oare in relatia cu SUA folosim, dincoace de excelentele relatii politice, excelentele relatii militare, folosim destul prezenta economica americana? E destul de mare aceasta prezenta in Romania? Folosim si alte aspecte? Cum spune si domnul presedinte, educatia, cercetarea, tehnologia. Dupa aceea, am spus ca sunt capitole care trebuie relansate in politica externa a Romaniei si anume relatia cu Rusia, relatia China, relatia cu alte puteri sau supra-puteri, emergente in lume. Deci, s-a scos din context", a comentat ministrul de Externe.

Dupa ce ministrul Marga si-a incheiat explicatia, presedintele Basescu a si glumit cu romanii pe tema "delimitarilor de Est". "Eu am fost delimitat demult de Est...Stiti ca eu am navigat, eu am vazut America cu mult inainte de Revolutie", a spus el razand.

De asemeneaa, Basescu a glumit si pe seama functiei de rector a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, pe care a detinut-o Marga, dand impresia ca acesta ar ocupa si in prezent aceasta functie. Intrebat de un roman din Statele Unite despre posibilitatile de angajare in sistemul universitar din Romania, Basescu l-a chemat pe Marga: "Domnul Marga? Unde este domnul Marga? Avem aici pe rectorul de la Babes-Bolyai si pe loc va dadea contractul sa il semnati", i-a spus presdintelui celui care il intrebase.

Marga plecase insa din zona tribunei unde se afla presedintele, iar din sala s-a auzit o voce care a spus ca ministrul de Externe s-a dus sa isi ia de mancare de la bufet. "E la sarmale", a spus romanul din SUA, iar presedintele Basescu a raspuns si el razand.

×