Un român bea astăzi, în medie, aproape 11 litri de alcool pur pe an, cantitatea fiind cu circa 40% mai mare decât acum cinci decenii, dar totuşi uşor sub nivelul de acum 40 de ani, arată o analiză ZF făcută pe baza informaţiilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Datele se referă la consumul per capita în rândul populaţiei de peste 15 ani. E vorba de litri de alcool pur, ceea ce înseamnă că, ţinând cont de concentraţia de alcool din fiecare băutură, consumul e mult mai mare. Spre exemplu, la vin, concentraţia de alcool e de 13-15%, ceea ce înseamnă că pentru a obţine consumul de licori ale lui Bacchus trebuie multiplicată valoarea de 6-7 ori.
ZF a ales să analizeze datele aferente ultimilor 50 de ani pentru a vedea evoluţia consumului de alcool, dar şi pentru a remarca în ce mod s-au schimbat preferinţele consumatorilor când vine vorba de tipul de băuturi. Mai exact, în 1969, românii beau în medie 8 litri de alcool pur per capita pe an, din care mai bine de jumătate din cantitate era reprezentată de alcoolul din vin.
Tăriile contribuiau cu aproape 30% la total, în timp ce berea era la început de drum. Spre comparaţie, un român bea astăzi, în medie, aproape 11 litri de alcool, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere. Vinul contribuie cu 3,38 litri la total, iar tăriile cu 2,25 litri. Este astfel interesant cum s-a schimbat comportamentul de consum de-a lungul deceniilor şi al generaţiilor, cum bunicii şi părinţii noştri preferau alte licori faţă de noi astăzi. În prezent, România este una dintre ţările cu cel mai mare consum per capita de bere, pe când această băutură abia îşi făcea loc în piaţă acum 50 de ani.
(sursa: Mediafax)