x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BEC: Cvorumul pentru referendum nu cuprinde pe liste şi cetăţenii români din strainate

BEC: Cvorumul pentru referendum nu cuprinde pe liste şi cetăţenii români din strainate

09 Aug 2012   •   13:46
BEC: Cvorumul pentru referendum nu cuprinde pe liste şi cetăţenii români din strainate

Pe toata perioada suspendarii sale, in aproape fiecare declaratie publica, Traian Basescu s-a straduit sa induca opiniei publice ideea ca listele electorale valabile in cazul referendumului pentru suspendarea presedintelui sunt stabilite conform legii pentru alegerea presedintelui.

Afirmatiile lui Basescu sunt contrazise de hotararea BEC privind organizarea referendumului, emisa in data de 28 iulie.
BEC hotaraste ca listele de la referendum se organizeaza conform listelor folosite alegerile parlamentare. In acest caz, de pe liste, trebuie exclusi cetatenii romani din diaspora. Astfel fara romanii din strainatate cvorumul la referendum ar fi indeplinit.

“Biroul Electoral Central hotaraste: In cazul referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, in masura in care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel', se arata in decizia Biroului Electoral Central. - vezi hotararea BEC, format PDF

Concret, BEC, investit legal cu competenta de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii 3/2000, a constatat ca, intrucat legea referendumului 3/2000 face trimitere, atunci cand vorbeste despre liste electorale, la legi privind alegerea Camerei si Senatului din 1992 si 2004, acte normative modificate si ulterior abrogate, singura lege in vigoare care se aplica la referendumul de demitere a presedintelui este legea nr. 35/2008, cea care reglementeaza alegerea parlamentarilor prin vot uninominal. In plus, BEC atrage atentia ca legea privind alegerea parlamentarilor (oricare este in vigoare) este cea care are caracter “complementar' (care completeaza un act juridic, n.r.) in interpretarea dispozitiilor legii referendumului, si nu alta lege..

Aceasta lege 35/2008 are urmatoarele definitii despre listele electorale:

-Art. 2 pct 21: lista electorala – lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare

-Art. 25 – Listele electorale cuprind cetatenii cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.

-Art. 26 – (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul national se intocmesc de catre primarul comunei, orasului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral si comunicate primarului de catre biroul teritorial al Autoritatii Electorale Permanente care functioneaza la nivelul judetului pe teritoriul caruia se afla localitatea.

(2) Listele electorale permanente se intocmesc pe localitati si cuprind pe toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite.

(3) Listele electorale permanente se intocmesc la comune, pe sate si, dupa caz, strazi, iar la orase, municipii si subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor, pe strazi si, dupa caz, blocuri.

×