Bechtel a luat decizia de a trimite în şomaj muncitorii care lucrează la construcţia autostrăzii Transilvania. Peste 800 de oameni vor fi disponibilizaţi. Oamenii vor intra în şomaj începând de astăzi, aceştia urmând să primească deciziile de concediere eşalonat pe tot parcursul lunii februarie.
Procedura de concediere colectivă a fost iniţiată de Bechtel la sfârşitul anului trecut şi urma să fie aplicată din 20 ianuarie. A fost amânată însă cu zece zile în urma intervenţiei Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, la cererea Sindicatului Cartel "Alfa", unde este afiliat Sindicatul "Transilvania" al angajaţilor Bechtel.
"Am reuşit să amânăm zece zile, cu ajutorul ITM Cluj, începerea procedurii de concediere colectivă, dar acum nu mai putem face nimic. De luni, se va trece la înmânarea deciziilor de concediere pentru cei 830 de angajaţi ai Bechtel. Va fi un proces eşalonat, treptat, care se va derula pe tot parcursul lunii februarie, astfel ca, la 1 martie, toţi angajaţii să fie plecaţi. Vor rămâne câţiva oameni pentru conservarea lucrărilor de la Suplacu de Barcău şi pentru paza utilajelor de la Camp-ul de la Săvădisla", au declarat sindicaliştii de la Bechtel, potrivit Mediafax.
Concedierea colectivă, susţin membrii sindicali, are loc din cauza Guvernului, "care nu şi-a achitat datoriile către Bechtel pentru lucrările realizate în 2010 şi nu a găsit resurse financiare pentru continuarea lucrărilor, deşi a promis acest lucru".
Pe 4 decembrie, premierul Emil Boc a anunţat că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în anul 2011, chiar dacă finanţarea va fi numai de la bugetul de stat.
Construcţia autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, în momentul în care autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Din cauza opririi lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.