x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Berlin - Cel mai verde Parlament

Berlin - Cel mai verde Parlament

24 Mar 2008   •   00:00
Berlin - Cel mai verde Parlament

Parlamentul German – Reichstag – va deveni în curând cea mai "verde" clădire legislativă din lume, urmare a deciziei politicienilor nemţi de a se folosi în clădire numai energie provenită din surse regenerabile.


Parlamentul German – Reichstag – va deveni în curând cea mai "verde" clădire legislativă din lume, urmare a deciziei politicienilor nemţi de a se folosi în clădire numai energie provenită din surse regenerabile. De la sfârşitul verii 2007, clădirea a fost supusă unui proces de renovare, astfel încât energia electrică folosită să provină numai din surse "verzi": solară, hidro şi eoliană. Planurile de "înverzire" a clădirii Reichstag, unul dintre simbolurile Berlinului, au fost iniţiate încă din anul 1990. Pe lângă cupola de sticlă, proiect al arhitectului Sir Norman Foster, investiţiile în securitatea energetică a clădirii au garantat o reducere cu 94% a emisiilor de carbon. Arhitectura acoperişului face posibilă utilizarea luminii naturale, iar zidurile groase şi bine izolate, construite în secolul al XIX-lea, păstrează iarna o temperatură ridicată şi vara una scăzută. În acest fel, utilizarea aparatelor de aer condiţionat este foarte redusă în clădirea Parlamentului german. În acest moment, generatoarele din subsolurile clădirii, toate funcţionând cu biocombustibil, produc 40% din energia clădirii, fie că e vorba de lumină, încălzire, circulaţia aerului condiţionat şi apă. Restul se obţine din cărbune şi energie nucleară.


ÎN VIITOR. Reichstag-ul, care a devenit clădirea Parlamentului german în urmă cu nouă ani, va abandona de tot sursele de energie convenţională în favoarea surselor de energie regenerabilă, care vor proveni de la un furnizor din afara clădirii. Demersul pentru licitaţie a fost făcut săptămâna trecută şi se speră ca până la sfârşitul verii să fie găsit un furnizor de energie. În clipa de faţă, facturile de energie se ridică anual la suma de 3 milioane de euro. Taxele vor scădea cu 13% în primii ani şi cu până la 27% în următorii 12 ani. În Germania deja există locuinţe 100% eficiente din punct de vedere energetic.

×
Subiecte în articol: verde!