x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNR: Deficitul bugetar trebuie până la 1% în 2009

BNR: Deficitul bugetar trebuie până la 1% în 2009

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Dec 2008   •   00:00

Proiectul bugetului pe 2009 şi măsurile anticriză aprobate duc la un deficit bugetar de 6,3% din PIB care ar trebui redus până la 1% anul viitor, pentru a avea o ajustare de 4% din PIB a deficitului de cont curent, susţine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.



"O ajustare semnificativă a deficitului de cont curent de cel puţin patru puncte procentuale din PIB este foarte necesară pentru modul în care investitorii străini vor îndulci retragerile finanţărilor din România", a spus Croitoru, citat de Mediafax. El a explicat că având în vedere estimarea de 3,5% din PIB pentru deficitul bugetar din 2008 vede necesară o reducere de 2,5 puncte procentuale anul viitor, care să reprezinte contribuţia sectorului public la ajustarea deficitului de cont curent. Dacă se au în vedere însă şi măsurile adoptate în planul anticriză, deficitul pentru 2009 ar urca 6,3% din PIB, ceea ce presupune o ajustare de 5,3 puncte procentuale. "Dacă ajustarea va fi insuficientă va fi acompaniată de o pierdere a rezervei valutare, pentru că pasivele externe ale băncilor vor fi mai mici. Ajustarea insuficientă a sectorului public va face probabil ca piaţa să producă ajustarea care poate fi mult mai agresivă", a arătat Croitoru.

Astfel, oficialul BNR propune un scenariu în care cheltuielile publice să fie redimensionate concomitent cu o creştere a ponderii veniturilor în PIB, iar sectorul privat să îşi restrângă activitatea cu 1,5% din PIB. În opinia lui Croitoru, acesta ar fi "scenariul tare" care ar da investitorilor încrederea că politicile publice sunt coerente. El crede că astfel de ajustări presupun şi o regândire a modului în care se face cheltuiala publică şi o prioritizare prin majorarea sumelor destinate cheltuielilor de capital. În acelaşi timp, vor trebui limitate fondurile salariale care tind să crească, ajungând în acest an la 6,8% din PIB. Noul guvern va fi nevoit să analizeze mai bine modul în care s-a deteriorat bugetul în 2008 şi să anticipeze care vor fi efectele crizei asupra veniturilor anul viitor. Pentru majorarea veniturilor, Croitoru propune modificări combinate, adică atât în ceea ce priveşte taxarea directă, cât şi cea indirectă.

Ca o concluzie, el consideră că scenariul cu reducerea deficitului de numai 2,5 puncte procentuale din PIB, respectiv o ajustare de numai 1,5 puncte a deficitului bugetar, nu va fi suficientă pentru a transmite un mesaj de încredere investitorilor, ceea ce va deteriora atât poziţia externă a României, cât şi echilibrele interne, respectiv inflaţia. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declarase joia trecută că deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie, ca efect al crizei, cu 1,3 miliarde euro sub nivelul programat. La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a anunţat că anticipează o majorare a deficitulului bugetar al României la 3,5% din PIB în 2008, peste nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale. De asemenea, CE anticipa o adâncire a deficitului la 4% din PIB în 2009.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, deficitul de cont curent a avansat în primele nouă luni cu 14,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12,704 miliarde euro, reluându-şi astfel ritmul accelerat de creştere, după ce în ianuarie-august a urcat cu doar 1,6%.

×
Subiecte în articol: romania