x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc şi Videanu se bat pe un miliard de euro

Boc şi Videanu se bat pe un miliard de euro

21 Apr 2010   •   00:00

Premierul Emil Boc şi Adriean Videanu, ministrul Economiei, se luptă cine să controleze 1 miliard de euro. Mai multe documente scăpate în presă arată două viziuni diferite în privinţa Fondului Român de Investiţii, pe care statul îl va înfiinţa în perioada următoare.

Varianta de lucru care se discută la Guvern prevede ca Fondul Român de Investiţii să fie o entitate independentă şi autoadministrată, dar care nu se supune nici controlului şi nici supravegherii din partea Băncii Naţionale a României (BNR) şi nici a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), dar va prezenta anual rapoarte Guvernului privind destinaţia banilor. Conducerea ar urma să fie asigurată de un Consiliu de Administraţie numit de Executiv.

În schimb, documentul iniţiat de Ministerul Economiei prevede constituirea structurii în subordinea instituţiei în cauză, ca fond de investiţii care va administra activele statului în industrie şi energie, va participa la finanţarea proiectelor de investiţii şi va valorifica acţiunile deţinute la companiile din portofoliul statului. O altă deosebire este că, în varianta Guvernului, Fondul va avea ca aport şi bani în numerar de la CEC Bank şi din banii obţinuţi anterior din privatizări.

Aceştia au fost depozitaţi anterior în Fondul Naţional de Dezvoltare, care trebuia să conţină 11 miliarde de lei din vânzările BCR, Petrom, Distrigaz Sud şi Nord şi altele. Între timp, banii au fost cheltuiţi pentru nevoile statului. Atât CEC, cât şi Fondul cu banii din privatizări se află în subordinea Ministerului Finanţelor, condus de Sebastian Vlădescu.

Videanu plănuieşte vânzarea de acţiuni de la companiile din subordinea ministrului Economiei, cele mai importante fiind titlurile de la Petrom, subsidiare ale Enel şi E.ON din România, Romgaz, Conpet, Oil Terminal, Transelectrica şi Transgaz. Statul trebuie să primească şi ok-ul Comisiei Europene pentru activitatea noii instituţii.

×
Subiecte în articol: observator