Legea adoptată miercuri noapte de Guvern pentru liniştea UDMR: directori maghiari în şcolile româneşti din Ardeal, manuale importate din Ungaria, şedinţe cu părinţii în limba maghiară. Ministrul Funeriu a reuşit şi să-şi subordoneze rectorii universităţilor, încălcând autonomia universitară.
Legea educaţiei naţionale, adoptată miercuri noapte de Guvern şi asumată ieri în faţa Parlamentului de Cabinetul Boc, a fost preţul plătit de PDL pentru ca UDMR să nu voteze moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Solicitările UDMR, eliminate în mare parte prin dezbaterile din Cameră şi Senat, au fost reintroduse în lege miercuri noaptea, ba chiar au fost suplimentate cu amendamente noi ale UDMR, ceea ce a dus, potrivit unor membri ai Comisiei de învăţământ, ca multe dintre prevederile statutului minorităţilor, neadoptat vreodată de Parlament, să se regăsească în această lege a educaţiei.
Astfel, la capitolul privind minorităţile se prevede că toate disciplinele se studiază în limba maternă, singura excepţie făcând-o disciplina Limba română, care se va studia în română, dar după manuale elaborate special pentru minorităţile respective. De asemenea, aceste minorităţi vor putea susţine examenul la Limba română pe baza programei speciale. Mai mult, pornind de la această prevedere, în lege se continuă arătându-se că inclusiv Istoria şi Geografia României se vor studia în limba maternă a minorităţii respective, după manuale traduse. Singura obligaţie impusă elevilor minorităţilor este aceea ca toponimia şi numele proprii româneşti să fie însuşite şi în limba română.
În cazul examenelor de absolvire a liceului, elevii care au studiat Istoria sau Geografia în limba maternă şi au această disciplină ca probă de examen pot susţine examenul în limba maternă în care au studiat. În plus, elevii din partea minorităţilor vor avea ca discipline de studiu şi Istoria, şi tradiţiile minorităţii respective, după manuale speciale pe care Ministerul Educaţiei este obligat să le pună la dispoziţie. Textul legii prevede clar că aceste manuale, pe care ministerul este obligat să le pună la dispoziţie, pot fi şi importate (logic, din Ungaria), cu avizul Ministerului Educaţiei: „Pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului asigură manualele şcolare, care pot fi: manuale elaborate în limba de predare a minorităţilor şi manuale traduse din limba română sau manuale de import, avizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru titlurile needitate din cauza tirajului redus".
Un alt articol favorabil UDMR prevede obligativitatea instalării a câte unui director maghiar în şcolile cu învăţământ mixt. Astfel, textul legii spune că „în unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândul minorităţilor respective, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională". Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat pentru Jurnalul Naţional că prin aceste noi prevederi, incluse în Legea educaţiei, se urmăreşte „eliminarea învăţământului românesc din Harghita şi Covasna", dar şi oficializarea a ceea ce se întâmplă acum în judeţele cu populaţie majoritar maghiară. „Acolo deja se învaţă după manuale aduse din Ungaria, acum nu fac decât să oficializeze acest lucru", a spus senatorul PSD, preşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat.
Legea Guvernului Boc mai spune că „în comunicarea internă şi în comunicarea cu părinţii elevilor şi ai preşcolarilor se poate folosi şi limba de predare". Cu alte cuvinte, şedinţele cu părinţii, chiar dacă sunt părinţi ai copiilor români care învaţă în şcolile majoritarilor, se vor desfăşura în limba maghiară, obligându-i şi pe români să o cunoască. În plus, în învăţământul pentru minorităţile naţionale, toate obiectele de studiu se vor preda în limba maghiară, cu excepţia studierii limbii române. Elevii maghiari vor studia limba şi literatura maternă, Istoria şi tradiţiile minorităţii lor, precum şi muzica minorităţii, „pe baza programelor şi a metodologiilor specifice elaborate de colective de experţi cunoscători ai limbii şi ai culturii minorităţii respective şi aprobate potrivit legii".
Lia Olguţa Vasilescu a declarat că va elabora o scrisoare pe care o va trimite tuturor parlamentarilor din judeţele din Transilvania, în care îi va întreba dacă pot să susţină desfiinţarea învăţământului românesc în Ardeal, în contextul în care Opoziţia va depune moţiune de cenzură împotriva Legii educaţiei.
Şi cum legea a fost făcută cu largul aport al ministrului Educaţiei, acesta nu a ratat ocazia de a-şi subordona conducerea universităţilor şi de a politiza conducerea şcolilor, introducându-se un articol care permite directorilor de şcoli să fie membri de partid, chiar dacă fără funcţii de conducere. „Au dispărut prevederile din lege care spuneau că directorii de şcoli nu pot face parte din partide politice - iată că acum pot", a criticat Mircea Geoană, adăugând că astfel se urmăreşte obţinerea controlului asupra universităţilor pentru interese de afaceri.
Cât priveşte subordonarea rectorilor către ministrul Educaţiei, preşedintele comisiei de învăţământ din cameră, Cristian Dumitrescu, a explicat pentru Jurnalul Naţional că prevederea care introduce obligativitatea încheierii unui „contract" între rectorul Universităţii şi ministrul Educaţiei, care prevede drepturi şi obligaţii, este o încălcare a autonomiei universitare.
De altfel, o altă prevedere a legii permite ca rectorul să nu mai fie membru al Senatului universităţii, ceea ce, in extremis, poate fi interpretată şi ca posibilitatea ca acesta să nu mai fie profesor universitar, ceea ce ar fi aberant, spune Dumitrescu. O altă încălcare a autonomiei universitare şi încercarea de control a universităţilor, mai spune Cristian Dumitrescu, este prevederea conform căreia în Consiliul de Administraţie va fi desemnat şi un reprezentant al ministerului.
Citește pe Antena3.ro