Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, reprezentantul României la Haga în procesul pe care ţara noastră l-a intentat Ucrainei în disputa pentru Insula Şerpilor, şi-a lansat ieri cartea intitulată "Avanscena şi culisele procesului de la Haga - Memoriile unui tânăr diplomat".
Lansarea cărţii la Ministerul Afacerilor Externe a coincis cu ziua în care Bogdan Aurescu începea acum 13 ani o frumoasă carieră în diplomaţie, la Direcţia "Juridice şi Tratate" din MAE, dar şi cu împlinirea a nouă luni de la pronunţarea, de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, a verdictului istoric prin care a făcut dreptate României în disputa cu Ucraina, privind delimitarea platoului continental din zona Insulei Şerpilor, ce datează din perioada sovietică, proces în care Aurescu a reprezentat ţara noastră.
"Cartea aceasta vorbeşte despre ceea ce eu cred că avem nevoie - de exemplu şi de legitimitate (...), iar legitimitatea profilului nostru internaţional stă în ceea ce facem, în proiectele de politică externă pe care le alegem şi pe care trebuie să le ducem la capăt pentru a fi respectaţi", şi-a descris autorul cartea.
În exclusivitate, pentru Jurnalul Naţional, Aurescu a declarat că victoria de la Haga este în primul rând "o victorie politică, de prestigiu", care "consolidează profilul internaţional al României în această zonă", dar este "şi un exemplu pentru alte ţări din regiune", care au început să se adreseze acestei instanţe pentru a rezolva asemenea chestiuni. Victoria de la CIJ a mai arătat că problemele politice dintre România şi Ucraina "se pot rezolva cu rezultate pozitive pentru ambele părţi".
"Important este că am dat un exemplu regional prin această soluţionare, am spart gheaţa, cum se spune, iar pentru diplomaţie şi pentru politica externă a fost o reuşită din toate punctele de vedere", a mai spus Aurescu. El a adăugat că succesul de la Haga este "un exemplu de management eficient şi pentru proiectele mai mari sau mai mici ce vor fi iniţiate de acum înainte". Aurescu spune că "Memoriile unui tânăr diplomat" arată că "am învăţat să ne depăşim mentalitatea păguboasă, aceea că suntem un popor sortit eşecului, mereu nedreptăţit".
Citește pe Antena3.ro