x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boris Johnson neagă influenţa Rusiei în votul pentru Brexit

Boris Johnson neagă influenţa Rusiei în votul pentru Brexit

22 Iul 2020   •   22:35
Boris Johnson neagă influenţa Rusiei în votul pentru Brexit

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a respins, miercuri, orice sugestie privind eventuale ingerinţe ale Rusiei care să fi influenţat votul cetăţenilor în favoarea retragerii din Uniunea Europeană.

La o zi după ce Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate a stabilit că Guvernul nu a încercat să afle dacă Rusia a influenţat referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, Johnson a refuzat din nou orice idee de investigare a acestei ipoteze.

În schimb, Guvernul de la Londra a comunicat că va propune o iniţiativă legislativă de contracarare a "activităţilor etatiste ostile".

"Cetăţenii acestei ţări nu au votat pentru retragerea din UE din cauza presiunilor Rusiei ori a interferenţelor ruse, ci au votat pentru că au vrut să preia din nou controlul. Marea Britanie este cea care atenţionează lumea privind ingerinţele ruse", a afirmat Johnson în Camera Comunelor, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Însă, purtătorul de cuvânt al lui Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a declarat că principala formaţiune de opoziţie este preocupată de "lipsa de seriozitate" a răspunsului premierului, denunţând tergiversarea publicării raportului mai mult de un an.

Raportul, publicat marţi, cataloghează Rusia drept o putere ostilă care constituie o ameninţare semnificativă pentru Marea Britanie şi Occident, cerându-le serviciilor de informaţii să investigheze posibilele ingerinţe ruse în procedura Brexit. Guvernul de la Londra a respins criticile, refuzând însă o anchetă suplimentară.

Cetăţenii britanici s-au pronunţat la limită, în 2016, în favoarea retragerii din Uniunea Europeană. Rezultatul referendumului a fost strâns, 51,8% dintre cetăţeni (17,4 milioane) votând în favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru rămânerea în UE. Johnson a fost unul dintre liderii mişcării politice în favoarea retragerii Marii Britanii din UE.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Boris Johnson