x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgarii ATAKA pretenţiile României

Bulgarii ATAKA pretenţiile României

de Istvan Deak    |    25 Mar 2012   •   12:18
Bulgarii ATAKA pretenţiile României

Liderul formatiunii bulgare de extrema-dreapta ATAKA, Volen Siderov, a organizat duminica o manifestatie in fata Ambasadei Romaniei de la Sofia, pentru a protesta fata de ceea ce percepe drept pretentii teritoriale ale Bucurestiului, informeaza novinite.com. Actiunea extremei drepte bulgare vine dupa declaratiile Ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, potrivit caruia Romania si Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, intr-o zona din marea teritoriala. In Bulgaria, declaratiile au fost interpretate ca fiind "pretentii teritoriale" ale Romaniei.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca zona in litigiu priveste "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele doua state. E drept, este vorba de 17 km patrati, nu e foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".
Si bulgarii ar putea avea pretentii

Siderov contraataca in presa bulgara si sustine ca Sofia ar putea emite oricand pretentii teritoriale asupra Dobrogei de Est, unde traiesc zeci de mii de etnici bulgari si care inca din secolul VII data ca teritoriu bulgaresc.. "Sunt ciudate pretentiile neasteptate ale romanilor, in conditiile in care timp de multi ani nu au scos un cuvant pe marginea acestei teme', a incheiat Siderov.

Totul pentru Nabucco?
Analistii politici bulgari au gasit explicatia din spatele pretentiilor teritoriale ale Romaniei: "Teritoriul de 17 kilometri-patrati se afla in acea zona a Marii Negre unde va trece conducta de gaz a Rusiei. Acest teritoriu este vecin direct cu Turcia, astfel Romania s-ar alege si cu un vecin nou. Bucurestiul nu solicita intamplator si fara motiv acest teritoriu, deoarece Romania ar ajunge intr-o pozitie geopolitica favorabila prin construirea conductei de gaz Nabucco'. Siderov a criticat, de asemenea, in termeni duri atitudinea Cabinetului Boiko Borisov in acest caz.

×