Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și Mathias Cormann, Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), au discutat vineri despre Studiul economic al OCDE pentru România. Aceasta este prima întâlnire din cadrul negocierilor foii de parcurs pentru aderarea României la prestigioasa organizație.
Discuțiile au privit evoluțiile din domeniul finanțelor publice, precum reducerea deficitului bugetar și menținerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientă a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.
”Sunt mulțumit că astăzi am primit avizul pozitiv pentru aderarea la recomandările OCDE la principiile Instituțiilor Fiscale Independente. Sunt încrezător că în perioada următoare vom face progrese la nivel tehnic în acest domeniu alături de Consiliul Fiscal și OCDE. Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în derularea a două analize cu OCDE, una privind Codurile de liberalizare a mișcărilor de capital și a operațiunilor curente invizibile și o alta privind aplicarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România. În ambele cazuri discuțiile avansează foarte bine. Am mai avut un proiect comun care a vizat analiza procesului bugetar și care s-a încheiat de curând. Acum, așteptăm publicarea raportului OCDE”, a precizat Adrian Câciu.
În intervenția sa, ministrul Finanțelor a subliniat menținerea angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024 și consolidarea fiscală graduală. De asemenea, Adrian Câciu a prezentat măsurile adoptate la nivel național, precum și cele asumate de Ministerul Finanțelor în Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor duce la accelerarea modernizării continue a administrației fiscale, ceea ce va avea un rol crucial în îmbunătățirea colectării impozitelor.
Totodată, Adrian Câciu a subliniat că prioritatea guvernului este implementarea eficientă a investițiilor publice asumate în bugetul pe 2022, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.