x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Călătorie în jurul lumii pentru a doua carte

Călătorie în jurul lumii pentru a doua carte

de Anca Nicoleanu    |    17 Noi 2009   •   00:00
Călătorie în jurul lumii pentru a doua carte
Sursa foto: Marius Bărăgan/

Andreea Marin Bănică nu se uită la emisiunile tv care o imită, dar nu pierde nici o ediţie "Dansez pentru tine". Nu s-a lăsat convinsă să revină pe sticlă cu o emisiune periodică, deşi i s-au propus recent două proiecte tv importante, şi pregăteşte un album pentru realizarea căruia va călători pe alte continente. Andreea recunoşte că foloseşte Photoshop-ul, după şedinţele foto, dar numai pentru a îndepărta o zgârietură sau o pişcătură de ţânţar. Curând, va lansa cartea Preţuieşte viaţa şi o colecţie de haine pentru bebeluşi.


● Jurnalul Naţional: Ce personalităţi ai invitat să scrie în cartea ta?
● Andreea Marin Banică:
Pentru că nu mă pricep la toate şi cred că mărturiile unor oameni trecuţi prin anumite experienţe pot completa foarte bine ceea ce eu am trăit pe propria piele şi am putut împărtăşi în cartea Preţuieşte Viaţa, am apelat la bunăvoinţa unor personalităţi pentru care am un mare respect şi a unor specialişti din medicină, sport, nutriţie, psihologie, design, fotografie, cosmetică, educaţie, drepturile femeilor, media, afaceri, ONG, pe priceperea cărora m-am putut baza fără ezitare la nevoie. Îi veţi regăsi scriind într-un mod surprinzător de pildă pe doctorul Cristian Andrei, pe analistul şi scriitorul Bogdan Teodorescu, Andreea Raicu, Mircea Radu, Teo Trandafir, Călin Vrabie, alături de care am cutreierat lumea şi ne-am întors acasă cu documentare frumoase, primul dintre ele fiind transpus pe un DVD-cadou oferit alături de carte: aventura Kilimanjaro. V-am dat doar cateva nume, sunt mai multe însă, dar vreau să aveţi parte şi de surprize plăcute în ziua lansării de la Târgul de carte Gaudeamus, pe 28 noiembrie, la ora 15, la Romexpo, la standul editurii Tritonic. Şi pentru că pe blogul meu am fost întrebată unde poate fi găsită cartea pentru cei din ţară sau de peste hotare, le spun că deja pot face comenzi on-line pe site-ul editurii, www.tritonic.ro , iar în câteva zile vom lansa şi site-ul dedicat cărţii, www.pretuiesteviata.ro .


● Jurnalul Naţional: A scris şi soţul tău câteva rânduri?
● Andreea Marin Banică:
Nu, pentru ca am vrut ca această carte în care am pus tare mult suflet, timp şi experienţă să fie o surpriză şi pentru el şi pentru ceilalţi oameni dragi din familia mea. Dar fireşte că Ştefan este personajul central din viaţa mea astăzi şi de aceea el nu poate lipsi din paginile dedicate iubirii, familiei, împlinirii.  


● Jurnalul Naţional: Ce ţi-ai propus să mai conţină colecţia Albumele Andreei?
● Andreea Marin Banică:
Cert e că pentru următorul album pe care îl am în minte, plănuiesc o călătorie în jurul lumii în care voi culege nu doar informaţiile de care am nevoie, dar voi face şi fotografiile pentru carte. Deja mi-am făcut ucenicia în fotografie în călătoriile mele anterioare, sub îndrumarea unui profesionist, şi unele dintre pozele mele apar şi în Preţuieşte viaţa. Colecţia se numeşte Albumele Andreei, pentru că formatul acestor cărţi este unul care nu are nici o legătură cu cel simplu de roman sau de carte de buzunar. Preţuieste Viaţa arată mai degrabă ca o enciclopedie de calitate premium, cu fotografii şi o grafică optimistă, solară de excepţie, care te duce cu gândul mai degrabă la energia pozitivă şi dinamică a publicaţiilor glossy de top, dar cu un conţinut mult mai complex.


● Jurnalul Naţional: Lansezi şi colecţia de haine pentru bebeluşi, Violet by Andreea Marin Bănică, în colaborare cu Irina Schrotter. În ce magazine se vor găsi hainele şi la ce preţuri?
● Andreea Marin Banică:
În reţeaua Carrefour din aproape toată ţara, pentru început vreo 15 magazine, şi asta vă poate spune clar că preţurile sunt accesibile pentru publicul larg, deşi calitatea produselor este premium, iar designul asemenea. Lansarea are loc pe 1 decembrie la ora 15 la Carrefour Orhideea şi invit părinţi, bunici şi pitici să se distreze în acea zi alături de noi.


● Jurnalul Naţional: Cum comentezi divertismentul actual de la televizor?
● Andreea Marin Banică:
Te lasă fără cuvinte. Mai există doar o excepţie, două, care să merite atenţia oamenilor de bun simţ, dar calitatea nu mai e prioritatea realizatorilor în general, a devenit un termen demodat, astea sunt vremurile pe care le trăim, din păcate. A se mulţumi cu puţin, cu superficialitatea, cu bârfa ieftină a ajuns scopul celor ce au puterea să decidă ce apare pe micul ecran, asta e realitatea. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru faptul că mi-am construit în aşa fel evoluţia încât nu am fost nevoită să accept compromisul pe care-l văd la tot pasul astăzi. De aceea, mă uit foarte rar la televizor şi, culmea, nu-mi lipseşte.   


● Jurnalul Naţional: Poţi să-mi dai detalii despre cele două propuneri serioase care ţi s-au făcut în vederea revenirii tale la tv?
● Andreea Marin Banică:
Nu, intrucât nu sunt convinsă, în acest moment, de faptul că va fi respectată şi în România, ca în formatul internaţional, calitatea impusă de reţeta acestor programe originale. Singurul argument care mă poate convinge să avansez discuţiile e respectarea standardului de calitate. Adaptarea pur "românească", ieftină, deci de o calitate îndoielnică, nu mă interesează. Aşadar, e prematur să vorbim despre revenirea mea în televiziune, altfel decât prin evenimente speciale, aşa cum am făcut în ultimii 2 ani.


● Jurnalul Naţional: S-a scris că din cauza ta Ştefan şi-a programat spectacolele tradiţionale de Crăciun cu cel puţin o săptămână mai devreme decât de obicei... Ca să-l duci la Monte Carlo.
● Andreea Marin Banică:
S-au scris multe. Puneţi un NU în faţă când citiţi despre mine în astfel de publicaţii şi veţi afla adevărul. Aşadar, nici gând să plecăm la Monte Carlo. Pe de altă parte, ştiţi bine cât preţuim discreţia şi intimitatea, aşa că nu voi face confesiuni cu privire la gândurile noastre legate de vacanţă. Experienţa ne-a demonstrat că e mai bine aşa pentru noi şi pentru copiii noştri, nu ne dorim ca vacanţele noastre să devină reality-show-uri.


● Jurnalul Naţional: Ţi s-a făcut vreo ofertă pentru o nouă reclamă publicitară alături de soţul tău?
● Andreea Marin Banică:
Da. Nu îmi stă în fire, însă, precum stiţi, să discut despre "planuri", ci doar despre certitudini. Povestea cu "e posibil să..." nu e pentru mine, nu simt nevoia să vorbesc despre... nimic concret, doar ca să întreţin atenţia presei trează. E o strategie potrivită pentru alt tip de... persoane publice, să le numim aşa.


● Jurnalul Naţional: Tu şi Ştefan sunteţi adesea imitaţi în show-uri ca "Mondenii" şi "În puii mei". Cum comentezi?
● Andreea Marin Banică:
Aş vrea să vă dau o părere sinceră, dar chiar nu le urmăresc, poate că unele sunt bune, eu nu sunt împotriva umorului de bună calitate, chiar dacă eu sunt cea vizată. Nu mă distrează însă glumele forţate şi exagerările, în care te legi de o persoană publică doar pentru că ştii că astfel împrumuţi emisiunii tale numele acesteia, pentru că îţi aduce audienţă. Dar, repet, poate nu e cazul exemplelor menţionate, nu ştiu. Dacă îmi daţi temă pentru acasă, vă promit să mă uit şi data viitoare o să vă răspund obiectiv, nu-mi permit să greşesc sau să judec din auzite munca unor colegi de breaslă. Faptul că am alte priorităţi, că am o pasiune pentru filme şi documentare şi, de curând, mi-am redescoperit şi plăcerea de a urmări zilnic alături de fetiţa mea desenele animate clasice - de aceea ne-am şi construit o sală de cinema acasă, pentru a ne bucura de această pasiune a noastră - nu mă face ignorantă faţă de munca de azi din televiziune, ci pur si simplu am o altă opţiune. Facem o excepţie vineri seara, când îl urmărim pe tati la tv, cum e şi normal.  


● Jurnalul Naţional: Ai reuşit să-i cunoşti personal pe cei doi copii, din Niger si China, pe care i-ai adoptat la distanţă?
● Andreea Marin Banică:
Nu, dar recent am primit primele scrisori de la ei, după ce le-am scris eu iniţial, şi m-au emoţionat foarte tare. Există un timp de cunoaştere reciprocă pe care organizaţia care se ocupă cu adopţiile la distanţă îl recomandă şi îl respect, pentru că îi înţeleg raţiunea.


● Jurnalul Naţional: Mai vorbeşti acasă, cu cei apropiaţi, în dulcele grai moldovenesc?
● Andreea Marin Banică:
Tot timpul. Numai în situaţii oficiale vorbesc literar.


● Jurnalul Naţional: Eşti una dintre vedetele care vând cel mai bine copertele revistelor glossy din România. Se ştie că pentru un pictorial se foloseşte Photoshop-ul. Ce ai încercat să îndrepţi cu ajutorul acestui program?
● Andreea Marin Banică:
Eu sunt recunoscută pentru încăpăţânarea mea de a rămâne şi în fotografii la vârsta pe care o am, nu vreau să cad în penibil, să par de 20 de ani, când eu am 35 şi să văd dezamagirea pe faţa omului care mă cunoaşte doar din reviste atunci când mă întâlneşte pe stradă. Am riduri? Foarte bine, nu mi le şterge, lasă-le acolo, fac parte din mine. Poate că în trecut, când eram la începuturi, nu mă pricepeam la astfel de detalii şi nu aveam putere de decizie, de impunere a unor condiţii, astăzi însă nu mai e aşa şi de aceea insist: vreau să fiu şi în fotografii cine sunt cu adevărat. Sigur că e firesc ca fotograful să mai lucreze la luminozitate, de exemplu, dacă i se pare că nu e ceea ce şi-a dorit iniţial sau că se impune o ajustare pentru a compensa o calitate proastă a hârtiei unei publicaţii, de exemplu, care se reflectă şi în calitatea ulterioară a tiparului, sigur că se poate întâmpla să ai o zgârietură pe mână sau o pişcătură de ţânţar deranjantă pe un picior chiar în ziua şedintei foto şi nu cred că e o crimă să te lipseşti de ele, la urma urmei tot pentru a acoperi imperfecţiuni folosim şi machiajul, dar nu sunt de acord cu cosmetizarea în mod grosier cu ajutorul computerului, asta e clar.  


● Jurnalul Naţional:  Ştii vreun banc cu Andreea Marin?
● Andreea Marin Banică:
Nu, dar mi-ar plăcea să aud unul bun, de ce nu?

×
Subiecte în articol: mass-media