x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calendar

Calendar

09 Iul 2005   •   00:00
Calendar

Saptamana 9-15 iulie

9 iulie - Sf. Sfintiti Mucenici Pangratie si Chiril; Sf. Mucenici Andrei si Prov

10 iulie - Sf. 40 de mucenici din Nicopolea Armeniei; Sf. Mucenici Apolonie, Vianor si Siluan

11 iulie - Sf. Mare Mucenita Eufimia; Sf. Olga, Imparateasa Rusiei; Cuv. Leon din Mandra

12 iulie - Sf. Mucenici Proclu si Ilarie; Sf. Veronica

13 iulie - Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil; Cuv. Stefan Savaitul si Cuv. Sara

14 iulie - Sf. Apostol Achila; Sf. Mucenici Just si Iraclie; Cuv. Nicodim Aghioritul.

Sfantul Nicodim s-a nascut la 1749 in Insula greceasca Naxos. Parintii sai, fiind foarte evlaviosi, l-au incredintat de mic preotului satului, pentru a-l invata sa scrie si sa citeasca. Tanarul Nicolae, asa se numea inainte de calugarie, avea o memorie deosebita si o mare putere de patrundere a textelor de invatatura patristica.

A studiat la Smirna, unde i-a cunoscut pe parintii Grigorie, Nifon si Arsenie, care i-au deschis inima si mintea spre Dumnezeu. S-a facut calugar in Muntele Athos, la Manastirea Dionisiu, unde implinea cu drag ascultarea de secretar si citet. A inteles ca era nevoie urgenta de traducerea si editarea de carti din izvoarele Sfintei Traditii si s-a dedicat studiului. Cuviosul Nicodim Aghioritul a scris si a tradus peste 20 de carti bisericesti, printre care: "Filocalia", "Din scrierile Sfantului Simeon Noul Teolog", "Razboiul nevazut", "Noul martirologiu", "Pidalionul", "Paza celor cinci simtiri", "Hristoitia", precum si poezii. Auzind de Sfantul Paisie de la Neamt, care indruma 1.000 de calugari in Moldova in lucrarea coborarii mintii in inima prin rugaciune, Cuviosul Nicodim a pornit cu corabia spre Moldova, ca sa-l cunoasca. Dar o furtuna l-a impiedicat sa-si atinga scopul. S-a retras in locuri mai putin accesibile oamenilor, dar acestia l-au asaltat toata viata, cerandu-i sfaturile.

Si-a cunoscut mai dinainte sfarsitul, a murit linistit si impacat, lasand in urma o opera vasta, citita de multi credinciosi inclusiv in zilele noastre.

15 iulie - Sf. Mucenici Chiariac si Iulita, mama lui; Cuv. Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului; Sf. Vladimir, Luminatorul Rusiei.

CONDAC CATRE ARHANGHELUL GAVRIIL

Deasupra pietrei mormantului celui primitor de Viata, sezand imbracat in alb si ca fulgerul stralucind, Gavriile, invierea lui Hristos ai binevestit femeilor, zicand lor "nu plangeti!" si cantand cantarea: Aliluia!
×
Subiecte în articol: credinta iulie mucenici