Saptamana 16-22 iulie
Saptamana 16-22 iulie
16 S - Sf. Sfintit Mucenic Atinoghen si cei 10 ucenici ai sai; Sf. Mucenici Faust si Platon
17 D - Sfanta Mare Mucenita Marina; Sf. Ierarh Eufrasie; Duminica a 4-a dupa Rusalii (a Sfintilor Parinti de la Sinodul IV Ecumenic)
18 L - Ã) Sf. Mucenic Emilian de la Durostor; Sf. Mucenici: Iachint, Pavel si Valentina
19 M - Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Cuv. Die; Cuv. Serafim de Sarov
Sfantul Serafim s-a nascut in orasul Kursk, fiu al unor negustori cucernici care l-au crescut in dragostea de Dumnezeu. La 17 ani a intrat in Manastirea Sarov. Imbolnavindu-se foarte grav, calugarii au vrut sa-i aduca un medic pentru tratament, el insa cerea doar sfanta impartasanie. Cand a primit-o i-a aparut intr-o lumina foarte puternica Maica Domnului, insotita de Sfintii Apostoli Petru si Ioan Teologul. S-a vindecat repede dupa aceasta si pe acel loc a ridicat o bolnita. Dupa hirotonie, Sfantul Serafim petrecea toata noaptea in rugaciune inainte de a sluji Sfanta Liturghie.
S-a retras la 7 km de manastire, unde petrecea in rugaciune, in citirea Sfintei Scripturi, in privegheri si postire aspra. La inceput se hranea cu paine primita de la manastire, apoi cu roadele gradinii sale. De multe ori dadea mancarea sa animalelor salbatice, dar mai ales unui urs urias care venea la el bland ca o pisica. Viata sa fara prihana a facut sa fie iubit de credinciosii rusi pe care ii intampina oricand cu salutul: "Bucuria mea, Hristos a inviat!" Maica Domnului i s-a aratat de 12 ori, descoperindu-i si ziua cand sufletul sau avea sa urce la cer. S-a savarsit la 19 iulie 1833, la 70 de ani, si a fost declarat sfant la 19 iulie 1903.
20 M - Ã) Sfantul Maritul Prooroc Ilie Tesviteanul
21 J - Cuviosii Simeon si Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel
22 V - Sf. Mucenita intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena; Cuv. Mucenita Marcelia
Mai bogaTi cu doi sfinTi. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Sfantului Cuvios Pahomie de la Gledin si a Sfantului Atanasie Todoran din Bichigiu, ambii din Bistrita-Nasaud. Textele troparului si al condacului (imnuri liturgice care il vor consacra definitiv in calendarul crestin ortodox si in rugaciunea Bisericii) urmeaza a fi stabilite la toamna. Amandoi sfintii au trait in secolul
al XVIII-lea. Cuviosul Pahomie s-a nevoit in manastirile moldave, iar sfantul Atanasie nu si-a crutat batranetile de 120 de ani si a aparat credinta cu pretul vietii, fiind tras pe roata in 1763.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-