x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Călin Stoia, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Călin Stoia, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

23 Iul 2012   •   11:30
Călin Stoia, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Omul de afaceri Calin Stoia a fost condamnat, luni, pentru infractiunea de trafic de influenta, la doi ani de inchisoare cu suspendare de catre Tribunalul Cluj. De asemenea, el este judecat si intr-un dosar de coruptie alaturi de fostul primar al Clujului Sorin Apostu.

Sentinta nu este una definitiva si poate fi atacata cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj, relateaza Mediafax.

Procurorii DNA au stabilit ca, in 28 august 2011, Calin Stoia a lasat sa se creada fata de un denuntator ca are influenta, prin intermediul unor persoane, asupra unor functionari publici cu atributii de decizie in cadrul Guvernului pe care ii poate determina sa aprobe alocarea prin hotarare de Guvern a unei sume de bani pentru Primaria comunei Ionesti, judetul Valcea. Suma ar fi fost provenita din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2011, se arata in rechizitoiul intocmit.

Demersul denuntatorului s-a realizat in numele reprezentantilor unei societati comerciale care era interesata in decontarea unor lucrari de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate in perioada 2008 – 2009.

Calin Stoia i-a comunicat denuntatorului ca va interveni doar daca persoanele care urmau sa faca demersuri pe langa functionarii publici in cauza vor primi 100.000 de euro, adica 10% din valoarea totala a sumei solicitate.

Cu toate acestea, Primaria comunei Ionesti nu a primit in anii 2010 si 2011 sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

La termenul din 5 martie, la Tribunalul Cluj, Calin Stoia sustinea ca dosarul a fost intocmit pe baza unor supozitii si ca nu stia nimic despre firma sau primaria pe care trebuia sa le ajute prin interventia sa la “Number One' din Guvern, respectiv Emil Boc.

La ultimul termen in dosar, din 9 iulie, procurorii DNA sustineau ca Stoia i-ar fi spus unui cunoscut al sau, Ion Bujorel Bold, ca poate interveni pentru deblocarea unor sume din fondul de rezerva al Guvernului Romaniei in folosul unei societati comerciale controlate de un om de afaceri din Valcea, Vasile Lepadatu. Fondurile ar fi urmat sa ajunga in contul unei primarii din judetul Arges, de unde trebuiau redirectionate la firma lui Lepadatu, care efectuase lucrari pentru reparatia unor drumuri.

In acea sedinta, procurorii DNA au cerut condamnarea cu executare a lui Stoia, in timp ce avocatii acestuia au cerut achitarea.

Judecatorii Tribunalului Cluj i-au audiat, la acel termen, si pe Bujorel Bold, denuntatorul din acest dosar, care a afirmat: “Am dat acel denunt la DNA pentru ca mi s-a spus ca este vorba de o fapta penala si am vrut sa scap. Stoia nu mi-a spus ca va interveni la Guvern, am dedus asta cu domnul procuror'.

Tot atunci, a fost audiat si omul de afaceri Vasile Lepadatu, care a declarat ca nu are nicio legatura cu acest caz si ca nu i-a cerut niciodata nimic lui Bold, de altfel nici in prezent problema sa nefiind rezolvata.

×