x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canalul Bistroe - Se continua sfidarile la adresa Romaniei

Canalul Bistroe - Se continua sfidarile la adresa Romaniei

05 Mai 2005   •   00:00

Ucrainenii refuza sa recunoasca faptul ca faza I a proiectului Bistroe ar avea impact asupra Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", dar sunt mai deschisi decat anul trecut pentru o colaborare cu Romania in problema controversatului canal. Aceasta este concluzia unui seminar international desfasurat saptamana trecuta la Odessa, la finalul caruia a fost adoptata o rezolutie.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • INTALNIRE. Din partea Romaniei au participat reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", precum si reprezentanti ai societatii civile. La seminar au participat si reprezentanti ai Consiliului Europei, Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea si Secretariatului Conventiei Ramsar, veniti sa participe la discutii si sa monitorizeze desfasurarea corecta a reuniunii si respectarea scopului pentru care a fost initiata. Partea ucraineana a fost reprezentata de delegati ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor, membri ai Academiei de Stiinte a Ucrainei si diversi experti. Nici de aceasta data nu a venit nimeni de la Administratia Deltei Dunarii din Ucraina si nici reprezentanti ai societatii civile ucrainene. Organizatiile neguvernamentale ucrainene nu au participat, cu toate ca si-au aratat interesul de a fi invitate.

    PUNCTE DE VEDERE. Expertii si-au expus puncte de vedere cu privire la prima etapa a lucrarilor la Bistroe, prezentand analize, rapoarte si concluzii argumentate stiintific despre posibilul impact al primei faze a realizarii canalului asupra ecosistemului din Delta Dunarii. In majoritate, expertii ucraineni au afirmat ca prima etapa de construire a canalului in nici un caz nu va produce un impact negativ asupra mediului inconjurator din Delta Dunarii sau asupra regimului hidrologic al Dunarii! Argumentele stiintifice prezentate de expertii romani si ai organizatiilor internationale au evidentiat, dimpotriva, existenta unui posibil impact al canalului ucrainean asupra Deltei Dunarii in ansamblul sau. Ucrainenii au sustinut ca acest canal nu prezinta nici un fel de probleme ecologice, hidrologice sau de alta natura, dar, cu toate acestea, au existat si pozitii exprimate chiar de experti ucraineni, care, pentru prima data, nu au exclus in totalitate posibilitatea unui impact negativ al canalului.

    ALT TON. Discutiile s-au purtat intr-o atmosfera pozitiva in comparatie cu numeroase alte reuniuni anterioare. La sfarsitul reuniunii a fost adoptata o rezolutie in continutul careia s-a stabilit continuarea si extinderea procesului de monitorizare si evaluare a riscurilor in legatura cu prima etapa de construire a canalului ucrainean. La acest proces urmeaza sa participe experti din tarile interesate, precum si experti internationali. Ucrainenii au aratat ca evaluarea posibilului impact al fazei a doua nu este finalizata, partea romana primind asigurari ca ii vor fi transmise toate informatiile necesare. Din presa ucraineana rezulta ca proiectul se confrunta cu probleme legate de finantare si inca nu se cunosc posibilele surse care ar putea permite continuarea lucrarilor. Diplomatii romani apreciaza ca exista o anumita schimbare, pentru moment, in privinta dialogului cu partea romana pe tema Bistroe, care a inceput sa fie ceva mai dinamic si mai concret. Aceasta schimbare ar putea avea legatura si cu schimbarea puterii politice de la Kiev, dar si cu faptul ca partea ucraineana nu mai poate ignora prevederile recomandarilor internationale, mai ales in contextul in care urmeaza noi reuniuni internationale unde chestiunea va fi, din nou, abordata, spun expertii MAE.

    ×
    Subiecte în articol: observator