x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Producătorul român, considerat unicul vinovat în scandalul cărnii de cal vândute în Marea Britanie

Producătorul român, considerat unicul vinovat în scandalul cărnii de cal vândute în Marea Britanie

09 Feb 2013   •   16:38
Producătorul român, considerat unicul vinovat în scandalul cărnii de cal vândute în Marea Britanie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sâmbătă că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal. Şi grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni, în urma descoperirii cărnii de cal în produse care ar fi trebuit să conţină doar carne de vită, informează mediafax.ro.

"Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele companiei Spanghero, cu sediul în Castelnaudary în sud-vestul Franţei, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.

Preşedintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului român, asigurând că nu îl are asupra lui.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni.

"Am fost înşelaţi", a declarat directorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. "Vom depune plângere luni".

Findus a aflat "dintr-o scrisoare datată 2 februarie 2013 provenind de la furnizorul" de lasagna Comigel că frauda ar putea data "din luna august 2012", a declarat grupul într-un comunicat publicat la Londra. Findus a insistat asupra faptului că nu era "la curent anul trecut cu problema privind contaminarea cu carne de cal".

Vineri seara, un alt actor al acestui lanţ agroalimentar, compania franceză Comigel, specializată în preparate congelate, a anunţat că respectiva carne de cal provenea din România, via furnizorul Spanghero.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal în Marea Britanie - unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu - şi a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi în Suedia. 

×
Subiecte în articol: carne de cal lasagna carne cal