Castigul salarial net a crescut in iunie, fata de luna mai, cu 1,4%, sau 22 de lei, la 1.552 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate in continuare in intermedieri financiare (4.114 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (845) lei, potrivit datelor anuntate luni de INS.
"In luna iunie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna mai 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in fabricarea produselor din tutun si telecomunicatii - 24,6%, respectiv 23,3%.
Majorari intre 7,5% si 12% au fost raportate in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor, iar intre 4% si 6,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de editare, extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, alte activitati de servicii.
Scaderile castigului salarial fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna iunie 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 16% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 14,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intre 7,5% si 11% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior si intre 3,5% si 6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale. Astfel, in administratia publica valoarea castigului salarial mediu net a crescut in iunie fata de mai cu 7,9%, in sanatate si asistenta sociala cu 6,9%, iar in invatamant cu 4%.
In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a fost influentat si de plata drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente. De asemenea, in invatamant castigul salarial mediu net a fost influentat si de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 5,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.