x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât CO2 produce un om într-un an

Cât CO2 produce un om într-un an

de Alexandru Nastase    |    21 Feb 2008   •   00:00
Cât CO2 produce un om într-un an

CALCULATOR ● Britanicii ne arată cât de mult poluăm
Fiecare dintre noi poate calcula cât dioxid de carbon produce în fiecare an. Cu ajutorul unui site, toţi putem să vedem cât poluăm şi ce putem să facem ca să reducem aceste emisii.


CALCULATOR ● Britanicii ne arată cât de mult poluăm
Fiecare dintre noi poate calcula cât dioxid de carbon produce în fiecare an. Cu ajutorul unui site, toţi putem să vedem cât poluăm şi ce putem să facem ca să reducem aceste emisii.


Ca editor al paginii Verde a Jurnalului Naţional, primul proiect de acest gen din presa românească, m-am gândit că duc o viaţă suficient de responsabilă şi aplic cum se cuvine regulile despre care scriu: fac numai duş, nu şi baie, închid apa când mă spăl pe dinţi, nu las niciodată becurile aprinse sau obiectele electrocasnice (televizorul şi laptopul) în priză atunci când nu le folosesc. În plus, am făcut şi câteva investiţii în casa în care locuiesc. În urmă cu doi ani am refăcut faţada casei, montând şi un sistem termoizolant, pentru prevenirea pierderii căldurii. De asemenea, în acelaşi scop, am pus şi termopane. Nu în ultimul rând, am instalat o centrală de apartament în locul sobelor pe gaz pe care le aveam. Am crezut prin asta că, având posibilitatea de a controla cât consum, voi reduce simţitor cheltuielile şi voi contribui la salvarea planetei. Folosesc numai mijloacele de transport în comun şi merg destul de mult pe jos. În plus, din primăvară îmi voi cumpăra o bicicletă, pentru că în zona în care locuiesc Primăria a trasat piste care duc la Piaţa Unirii. De acolo aş putea lua metroul până la Aviatorilor şi aş merge apoi cu bicicleta între Piaţa Charles de Gaulle şi Casa Presei. Cu toate eforturile mele, produc în fiecare an nu mai puţin de 11 (unsprezece) tone de CO2. Asta înseamnă de aproape patru ori mai mult decât media înregistrată în Marea Britanie. Cu alte cuvinte, ceea ce produc eu este echivalent cu tăierea unui păduri cu suprafaţa a opt terenuri de fotbal. Mi s-a recomandat să folosesc un sistem termoizolant şi pentru pereţii interiori şi pentru tavanul casei, trebuie să îmi înnoiesc frigiderul, pentru că are mai mult de zece ani şi să-mi iau un televizor nou, întrucât actualul aparat are, de asemenea, mai mult de zece ani. De asemenea, ar trebui să montez alte geamuri care să reţină şi mai bine căldura şi ar trebui să merg mai mult pe jos sau cu bicicleta.


PE WEB. Testul se poate face gratuit la adresa de web http://actonco2.direct.gov.uk/index.html. Site-ul este una din componentele programului guvernamental britanic de reducere a emisiilor "casnice" din Regatul Unit. Testul are mai multe secţiuni. Eşti întrebat în ce fel de imobil locuieşti (casă, bloc), câte camere ai şi ce sistem de încălzire foloseşti. Apoi, trebuie să "declari" câte becuri ai în casă şi câte dintre ele sunt ecologice, ce aparate deţii, cât de vechi sunt şi cât funcţionează ele în fiecare zi. Pentru a putea socoti cât poluezi, britanicii mai întreabă câtă apă foloseşti, dacă foloseşti sau nu repartitoarele de la calorifere şi ce mijloace de transport foloseşti şi cât mergi pe jos. Testul poate fi făcut în mai puţin de 10 minute, iar la sfârşit, după ce primeşti rezultatele, vezi cum stai faţă de media din Marea Britanie şi ce măsuri ar trebui să iei urgent dacă vrei să reduci emisiile.


LA NOI ÎNCÅ NU. România nu are în intenţie realizarea unui astfel de sistem. Deocamdată, ne rezumăm la campanii de informare şi la organizarea de seminarii şi simpozioane la care se discută despre schimbările climatice şi despre modul în care efectul devastator al acestora poate fi combătut. Chiar astăzi la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile organizează o conferinţă pe tema schimbărilor climatice, în cadrul căreia va fi prezentată strategia ţării noastre în această chestiune. Anul trecut, strategia României împotriva încălzirii globale conţinea doar 41 de pagini, iar în Departamentul pentru Schimbări Climatice din Minister, condus de Dumitra Mereuţă, existau 12 posturi, dintre care erau ocupate doar jumătate.

×
Subiecte în articol: verde!