In ziua de azi de vorbeşte des despre inteligenţa românilor, despre agerimea şi capacitaţile lor de asimilare a informaţiilor. România reuşeşte să formeze olimpici şi să se claseze printre ţările fruntaşe care ''exportă creiere''.
În perioada 1934 - 1940, o echipă de cercetători de la facultatea de Filozofie, din Bucureşti, au iniţiat un studiu pentru alcătuirea unei ''Antropologii somato-psihologice româneşti'', studiul fiind efectuat pe un eşantion de 59.817 români, cu vârstele cuprinde între 10 şi 44 de ani, grupul fiind alcătuit din şcolari, studenţi, ucenici, medici etc.
Rezultatele au scos la iveală că, persoanele testate aveau un nivel de inteligenţă normală şi o rapiditate de gândire peste medie, însă cercetatorii au constatat o mică diferenţă între subecţii de sex feminin şi cei de sex masculin, media artimetică a sexului masculin fiind mai mare. Aceaşi diferenta s-a observat şi între cei nascuti în mediul rural şi cei din mediu urban, inteligenţa celor care proveneau din oraş depasind-o pe cea a celor din mediul rural.
Studiile au aratat ca fruntaşii sunt bănăţenii, al căror rezultate au arătat că sunt inteligenţi şi rapizi în gândire, în timp ce oltenii, sunt mai slabi, cu o inteligenţa şi rapiditate în gândire mai lentă şi cu cele mai mici medii obţinute la teste.
Desi de mai bine de 70 de ani, de când a fost creat studiul, abia în 2010 a mai fost publicat un alt studiu cu privire la inteligenţa românilor, diferenţa fiind că de data aceasta, românii nu au mai fost comparati între ei, ci examinările s-au facut în raport cu alţi locuitori de pe continent. Noul studiu arată că românii sunt mai puţin alfabetizaţi ştiinţific în comparaţie cu restul europenilor, astfel, la acest capitol, noi ocupăm locul 24 din 29 de ţări.
Remarcabil a fost faptul că, pentru 42% din români, Soarele se învârte în jurul Pământului şi nu invers. În schimb, fruntaş la încrederea în pseudoştiinţe arată că 22% din români consideră că în 2005 horoscopul era foarte stiinţific, astfel arătând că populaţia adultă a României are unul dintre cele mai înalte niveluri ale credinţelor. Mare parte din populaţie, mai exact 60% dintre români, sunt de acord cu afirmaţia: ''Ne bazăm viaţa prea mult pe ştiinţa şi nu destul pe credinţă''. Mai mult, aproximativ 4 din 5 români cred că exista miracole şi fenomene ce nu pot fi explicate de stiinţa, şi 2 din 3 români cred că biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune. Astfel de studii fac să ne confruntăm cu un nivel scăzut de cunoaştere ştiinţifica fiindcă românul este superstiţios şi câteodată neinformat.
Astfel, studiile au scos la iveala că românul are o inteligenţă normală şi o rapiditate de gândire peste medie, concluzionând că, locul codaş ocupat de noi în clasamentul european de alfabetizare ştiinţifică se datoreaza unei degradări continue a colectivitaşii româneşti.
Chiar daca motivul ar fi o crestere a nivelului de inteligenţă al altor ţări, acesta nu ar putea reprezenta o scuză, caci aşa cum alte naţiuni au putut să evolueze, tot astfel ar trebui să o facem şi noi.
Sursa: descopera.ro