Prezent la lucrările Congresului Avocaţilor, desfăşurat la Costineşti, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut un discurs prin care a transmis patru semnale clare.
Ministrul Predoiu: "Există riscul foarte serios să căpătăm alte condiţionalităţi pe motiv de instabilitate financiară a sistemului judiciar"
Prezent la lucrările Congresului Avocaţilor, desfăşurat la Costineşti, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut un discurs prin care a transmis patru semnale clare. Unul priveşte păstrarea independenţei profesiei de avocat. "Păstrati-vă independenţa faţă de Ministerul de Justiţie, apăraţi-vă de atacurile din exterior", le-a spus Predoiu foştilor colegi. Un alt semnal de alarmă tras de ministru se referă la "sabotarea" profesiei de către falşi avocaţi. El a arătat că pregătirea profesională a avocaţilor români corespunde standardului cerut de noua valenţa europeană a României, fapt dovedit de "cabinetele de avocaţi foarte puternice din ţară şi din străinătate" ca şi de "succesele răsunătoare avute în procese, la instanţe, uneori spre dezamăgirea adversarilor". Predoiu a arătat însă, cu regret, că organele abilitate ale statului cu atribuţii în domeniu nu apără profesia de avocat: "Nu e posibil ca şi după 18 ani în România să existe confuzii. E vremea să se desprindă neghina de grîu", a declarat ministrul Justiţiei referindu-se la faptul că în ţara noastră încă se mai practica avocatura de persoane care nu au acest drept, din punct de vedere legal. "Nu e posibil ca între noi să fie oameni care nu merită profesia de avocat" şi a cerut să se ia măsuri împotriva celor care "parazitează" profesia.
AVERTIZARE. Un alt mesaj important transmis de ministrul Cătălin Predoiu este legat de dificultatea financiară în care se află sistemul de justiţie legate de drepturile băneşti ale magistraţilor şi personalului auxiliar, obţinute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Sunt necesari bani nu doar pentru plata acestor drepturi pentru trecut, ci şi de asigurarea posiblităîii efectuării plăţilor şi în viitor. "Fenomenul hotărârilor judecătoreşti privind drepturile salariale sunt legitim izvorîte din confuzia legislativă din perioada 2000-2004.(...) Nu putem să nu recunoasştem hotărîrile judecătoreşti, dar trebuie să păstrăm operaţional sistemul judiciar. Avem un mecanism de cooperare şi monitorizare cu Uniunea Europeană. Nu avem nevoie de o altă condiţionalitate privind instabilitatea financiară. Ne străduim împreună cu CSM să rezolvăm condiţionalităţile existente", a spus ministrul. "Există riscul foarte serios să căpătăm alte condiţionalităţi pe motiv de instabilitate financiară a sistemului judiciar", a precizat apoi Predoiu pentru Jurnalul Naţional.
Problematica fondurilor obţinute de la Banca Mondială, în cadrul unui program privind asigurarea de sedii corespunzătoare pentru instanţe şi parchete, nu a fost nici ea uitată."Un program cu Banca Mondială a fost neglijat la Ministerul Justiţiei. Dintr-un fond de 110 milioane de euro s-au tras doar 1%. Nu e posibil aşa ceva. Trebuie să ne trezim din această inerţie care s-a instalat după aderarea României la Uniunea Europeanâ". Acesta a fost al patrulea mesaj foarte clar al ministrului Justiţiei.
Citește pe Antena3.ro