x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Catedrala Neamului construită fără bani de la buget

Catedrala Neamului construită fără bani de la buget

de Daniela Ivan    |    03 Iun 2010   •   00:00
Catedrala Neamului construită fără bani de la buget

Patriarhia Română vrea să demareze construcţia Catedralei Mântuirii Neamului până la începutul lunii august 2010. Finanţarea construcţiei va fi asigurată printr-un credit bancar în valoare de 200 milioane euro şi nu cu bani de la guvern.



Prima etapă, cea a concursului de proiectare s-a încheiat la 31 mai. În concurs au intrat şapte proiecte pe care firme de proiectare le-au predat Patriarhiei. „Am fost impresionat de munca celor şapte colective de proiectare din Bucureşti şi din ţară", a declarat Nicolae Noica, membrul comisiei patriarhale de coordonare a proiectului, fost ministru al Lucrărilor Publice. El a precizat că nu va fi ales proiectul cu preţul cel mai mic ci acela care respectă cel mai bine tema religioasă dar şi preţul şi ceea ce se realizează efectiv.
Pe 30 iunie va fi făcut public ofertantul câştigător iar în luna iulie va fi selectat constructorul printr-o licitaţie internaţională. Construcţia la roşu va fi realizată printr-un contractarea unui credit bancar în valoare de 200 milioane de euro, garantat cu bunurile Patriarhiei. "Patriarhia Română va începe construcţia nu prin bani de la Guvern, ci printr-un credit bancar. Căutăm o bancă care să accepte să începem să plătim în 15 ani de la ridicarea Catedralei la roşu", a declarat episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul. Banii vor fi restituiţi din contribuţiile credincioşilor. "În România exista 8 milioane de familii, din care 5 milioane sunt de ortodocşi, chiar mai mulţi. Eu nu spun 5, spun 3 milioane de familii de credincioşi. Dacă fiecare dă 10 euro pe an, în 4 ani se plătesc 120 milioane de euro, cât estimăm că va costa construcţia catedralei, fără TVA", a mai spus Nicolaie Noica. Dimensiunile catedralei vor fi: 120 metri lungime, 70 metri lăţime, 120 metri înălţime iar la slujbele religioase din interiorul Catedralei vor putea participa 5.000 de pesoane. La subsol vor fi două cantine sociale pentru pelerinii care vin la sărbătorile religioase, cu o capacitate de 2-3.000 de locuri. În plus vor mai fi construite două case pentru pelerini: una pentru cler şi alta pentru credincioşi.

×
Subiecte în articol: redactie