x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul japonezei ucise: Kovesi l-a destituit pe şeful Parchetului Buftea şi cere anchetarea a doi procurori şi sancţionarea unor poliţişti

Cazul japonezei ucise: Kovesi l-a destituit pe şeful Parchetului Buftea şi cere anchetarea a doi procurori şi sancţionarea unor poliţişti

07 Sep 2012   •   12:23
Cazul japonezei ucise: Kovesi l-a destituit pe şeful Parchetului Buftea şi cere anchetarea a doi procurori şi sancţionarea unor poliţişti

Procurorul sef al Parchetului Buftea a fost destituit, fiind acuzat de management defectuos, dupa ancheta crimei de la Otopeni. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorul general Codruta Kovesi "a dispus, prin ordin, incetarea delegarii pe functia de prim procuror a Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea a domnului procuror Catalin Paraschiv, incepand cu data de 10.09.2012".

Citeste comunicatul Ministerului Public

Masura a fost luata in urma controlului ce a vizat "modul in care s-au derulat cercetarile in dosarele penale privind pe inculpatul VLAD NICOLAE preluate si conexate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica".

Potrivit comunicatului, seful Parchetului Buftea "a exercitat atributiile manageriale intr-un mod defectuos".

Tot astazi, Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi in urma unui control referitor la cauzele privindu-l pe asasinul studentei japoneze, a decis sesizarea Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar si conducerea INML pentru intarzierea expertizelor.

"Avand in vedere rezultatele controlului procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, astazi,7.09.2012 urmatoarele Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii - Inspectia judiciara, pentru masuri disciplinare in raport cu procurorul Emanuel Wilhelm Dunca de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea si procurorul Danut Puntaru de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Totodata, procurorul general al Romaniei a sesizat Ministerul de Interne pentru a dispune masuri disciplinare fata de lucratorii de politie care au instrumentat cauzele, avand in vedere gravele deficiente constatate in administrarea si valorificarea probelor specifice infractiunilor contra vietii (viol talharie, omor), intrucat verificarile au relevat ca probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de catre organele de politie, ca s-au constatat deficiente in evaluarea probelor administrate (declaratii suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului) ca au desfasurat o cercetare la fata locului intr-un caz de omor, in lipsa procurorului, dar si un mod superficial in care au fost cercetate sesizarile facute de una din victime in anul 2010 declansarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusa de catre Ministerul Administratiei si Internelor.

"Intr-adevar, avem auditul trimis la IPJ ilfov de vreo cateva zile. Se verifica in special modul de instrumentare al dosarelor penale. Asteptam rezultatele anchetei, iar dupa vor fi dispuse masurile in cauza", au declarat pentru Jurnalul National surse din cadrul MAI.

In toate cazurile analizate, a reiesit un "modus operandi" al inculpatului Nicolae Vlad care ar fi putut fi observat de organele de urmarire penala daca s-ar fi facut o analiza a faptelor de violenta grava comise in judetul Ilfov (dintre cele sapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea si Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov).

Sub acelasi aspect, avand in vedere ca Ministerul Administratiei si Internelor are initiativa legislativa, s-a solicitat MAI initierea demersurilor de modificare legislativa. Conditionarea efectuarii expertizelor de plata acestora, cata vreme autoritatile implicate in demersul judiciar sunt institutii publice genereaza intarzieri si se impune analizarea unei formule de decontare intre institutiile publice.

"La nivelul Ministerului Public nu este posibil un demers de modificare legislativa, deoarece institutia nu are initiativa legislativa, insa Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat si anterior autoritatilor publice, care au o astfel de initiativa legislativa masuri in acest sens", spune sursa citata.
In plus, la nivelul Ministerului Public, in cazurile in care procurorii dispun aceste expertize sunt achitate in mod curent. De altfel, in acest scop, Ministerul Public realizeaza si o statistica lunara si un control curent al acestor cheltuieli, iar potrivit datelor, la 31 iulie 2012, institutia nu figura cu restante la cheltuieli judiciare.

"In spatiul public s-a vehiculat faptul ca la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi ar fi existat astfel de expertize neachitate. Din verificari s-a stabilit existenta la data stirii de presa a patru facturi vizand aceste costuri din luna curenta (august) dar acestea s-au achitat conform datei de deschidere a fondurilor pentru materiale la data de 24 ale fiecarei luni, asa incat au fost achitate", spune sursa citata.

Parchetul ICCJ a sesizat conducerea Institutului National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici", deoarece s-a constatat ca nu sunt efectuate expertizele pana nu sunt platite anticipat costurile.

"Sub acest aspect, chiar daca nu sunt platite in avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat si fara a se mai pierde timp pretios in anchetarea cazurilor de omor, viol si talharii. Asadar, plata costului expertizei nu ar trebui sa conditioneze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie sa se efectueze cercetarea intr-o cauza penala, in caz contrar fiind pusa in pericol viata si integritatea corporala a multor persoane", se mai arata in comunicat.

×