x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul rapirii - Munaf nu poate fi extradat

Cazul rapirii - Munaf nu poate fi extradat

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    19 Dec 2005   •   00:00
Cazul rapirii - Munaf nu poate fi extradat

Ghidul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, Mohammad Munaf, a scapat, probabil pentru totdeauna, de autoritatile romane. Dupa lungi negocieri, Statele Unite ale Americii au transmis Romaniei ca nu-l pot extrada pe cetateanul americano-irakian retinut de fortele armate aflate pe teritoriul Irakului.

IMPOSIBIL. Americanii au invocat faptul ca Munaf nu se afla pe un teritoriu ocupat sau controlat de SUA, asa cum prevede conventia de extradare incheiata intre SUA si Romania in anul 1924. El ar fi retinut, spun americanii, de Fortele Coalitiei Multinationale aflate sub egida ONU, pe un teritoriu ce apartine statului independent Irak. Acest raspuns blocheaza practic orice optiune pentru readucerea in tara a celui judecat in cazul rapirii jurnalistilor. Ultima sansa care ar fi ramas acum, extradarea lui Munaf din Irak, este imposibila, deoarece statul arab nu-si extradeaza, in nici o circumstanta, propriii cetateni.

Cetateanul americano-irakian este in prezent judecat la Curtea de Apel Bucuresti pentru acte teroriste, savarsite impreuna cu sirianul Omar Hayssam. Pentru ca a dat informatii pretioase anchetatorilor romani, Munaf are insa posibilitatea de a obtine o injumatatire a pedepsei daca va fi gasit vinovat. Parchetul General a atacat cu recurs hotararea luata in cazul extradarii lui Munaf, ne-a declarat ieri reprezentantul Ministerului Public, Robert Cazanciuc. Acesta va fi judecat la Instanta Suprema. (Miruna Pasa, Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator munaf