Barbatul judecat in cazul crimei pentru care Marcel Tundrea a facut 12 ani de inchisoare, fara sa fie vinovat, a fost condamnat definitiv de ICCJ la 25 de ani de detentie, decizia fiind luata intr-o cauza fara precedent, redeschisa dupa ce condamnarea lui Tundrea a fost considerata eroare judiciara.
In 29 martie, Gheorghe Avram a fost condamnat la 25 de ani de detentie de magistratii Curtii de Apel Craiova, care i-au marit astfel pedeapsa cu trei ani fata de sentinta initiala, dispusa de Tribunalul Gorj.
Decizia a fost atacata cu recurs de Gheorghe Avram la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care joi a decis definitiv condamnarea lui la 25 de ani de inchisoare, mentinand astfel decizia Curtii de Apel Craiova.
Sentinta instantei supreme este definitiva, astfel ca Gheorghe Avram va executa 25 de ani de inchisoare, potrivit mediafax.ro.
Gheorghe Avram a fost trimis in judecata in martie 2011, dupa ce ancheta a fost instrumentata de Parchetul instantei supreme, sub coordonarea directa a lui Marius Iacob, procuror sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme.
Marcel Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, din care a executat 12, timp in care a facut nenumarate demersuri pentru a arata ca este nevinovat, el fiind acuzat de viol si omor.
Presupusa victima a fost o fata de 14 ani, din satul Pojogeni, langa Targu Carbunesti, gasita decedata pe malul unui parau in iunie 1992, Tundrea fiind considerat atunci principalul suspect.
Un test ADN realizat in anul 2004 a evidentiat faptul ca nu Marcel Tundrea a violat-o pe minora de 14 ani, testele stiintifice ulterioare indicandu-l pe Gheorghe Avram ca autor al faptelor respective. Cei doi sunt din acelasi sat, iar intr-o perioada au fost colegi de celula in Penitenciarul Targu Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infractiuni violente, inclusiv crima, produse dupa intemnitarea lui Tundrea.
Marcel Tundrea a murit pe 18 ianuarie 2007, el declarand de mai multe ori inainte de a deceda ca, in opinia sa, adevaratul autor al faptelor de la Pojogeni este Gheorghe Avram. El isi argumenta afirmatiile prin discutiile personale avute cu Avram, dar si prin faptul ca pana la arestarea lui Avram s-au mai produs la Pojogeni alte fapte violente, inclusiv crime, lucrurile revenind la normal doar dupa arestarea celui condamnat acum la 25 de ani de inchisoare.
In Romania, in mod oficial, primele teste ADN in cauze penale s-au facut dupa 2002, astfel incat la data pronuntarii hotararii in cazul Tundrea, constatata ulterior ca fiind o eroare judiciara, instantele au fost in imposibilitatea de a administra aceasta proba, arata Parchetul ICCJ.
Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetului instantei supreme au preluat de la Parchetul Tribunalului Gorj cauza privind violul si crima comise in 16 iunie 1992.
In urma cercetarilor facute atunci de Procuratura Judeteana Gorj si Inspectoratul de Politie Gorj, in 9 noiembrie 1992 a fost trimis in judecata Ilie Marcel Tundrea, pentru omor calificat si viol.
Tundrea a fost condamnat in 1993 la 25 ani de inchisoare, din care a executat 12 ani, el sustinand atat in timpul cercetarilor, cat si in detentie ca este nevinovat.
In 17 septembrie 2004, Tribunalul Brasov a admis cererea de revizuire formulata de Tundrea, a anulat sentinta din 18 mai 1993 a Tribunalului Gorj, ramasa definitiva in 27 noiembrie 1997, si a dispus achitarea acestuia pentru viol si omor calificat.
Dupa ramanerea definitiva a hotararii de achitare a lui Tundrea, dosarul a ramas cu autor nedescoperit, competenta continuarii cercetarilor tinand de Parchetul Tribunalului Gorj.
In 10 iunie 2010, procurorului general al Parchetului instantei supreme a dispus preluarea cauzei de la Parchetul Tribunalului Gorj.
In urma cercetarilor facute de procurorii Parchetului instantei supreme, in 14 martie 2011 a fost trimis in judecata Gheorghe Avram, arestat in alta cauza, tot pentru omor calificat.
Totodata, procurorii au constatat incetarea urmaririi penale fata de Gheorghe Avram pentru viol, intrucat a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale.
Procurorii aratau ca, avand in vedere faptul ca existau suficiente indicii ca autorul crimei putea fi Gheorghe Avram, dupa inceperea urmaririi penale "in rem", in 15 iunie 2010, a fost dispusa o constatare tehnico-stiintifica genetica.
In urma rezultatelor expertizei genetice, in 15 decembrie 2010 procurorii au inceput urmarirea penala in cazul lui Gheorghe Avram, fiind trimis in judecata in martie 2011.
In 27 noiembrie 1997, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Tundrea pentru omor calificat.