In raportul sau referitor la dreptul de vot al cetatenilor unei tari aflati in afara granitelor, adoptat in sesiune plenara, pe data de 18 iunie 2011, Comisia de la Venetia concluzioneaza ca problematica este foarte complexa si ca tine de dreptul suveran al statelor membre ale Uniunii Europene sa transeze chestiunea, putand chiar interzice votul nerezidentilor in tara la data votului.
Comisia recomanda chiar unele 'restrictii formale' care pot fi impuse cetatenilor din afara granitelor, cu scopul excluderii persoanelor care nu mai mentin legaturile cu tara de origine si care, oricum, nu ar vota. Restrictiile formale constau intr-o operatiune de inregistrare in vederea votului, pe o lista deschisa, in acest scop, la reprezentantele diplomatice. Cu alte cuvinte, cetatenii isi afirma intentia de a vota. Fara manifestarea acestei intentii, pot fi exclusi din listele electorale si nu sunt luati in calcul la constituirea unui cvorum eventual impus de lege.
In Raport, Romania este pomenita ca singurul stat din Uniunea Europeana care nu solicita nici o forma de inregistrare si deci de evaluare a numarului cetatenilor sai din strainatate, in vederea participarii la procesele electorale din tara. Nicio alta tara europeana nu inregistreaza apriori, in listele electorale permanente, un numar nedefinit de cetateni, aflati in strainatate!