UPDATE 15:30 - Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au fost convocate pentru joi, la ora 12:00, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a transmis presedintilor celor doua Camere ale Legislativului copia hotararii de marti privind referendumul, care urmeaza sa fie prezentata in sedinta comuna.
UPDATE 12:30 - Judecatorii Curtii au redactat decizia si motivarea privind referendumul din 29 iulie de demitere a presedintelui Traian Basescu. Documentul CCR nu va fi public pana cand plenul Parlamentului nu va lua act de acesta.
UPDATE 10:18 - Judecatorii Curtii Constitutionale citesc in fata Parlamentului hotararea privind invalidarea referendumului.
UPDATE 10:13 - Judecatorul CCR Ion Predescu a declarat, in aceasta dimineata, la intrarea in sediul Curtii Constitutionale, ca referendumul trebuia validat intrucat persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumatate din votantii reali, respectiv jumatate din 14,5 milioane.
UPDATE 09:44 - Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, in aceasta dimineata, ca CCR a primit rezultatul referendumului de la Biroul Electoral Central si a subliniat ca judecatorii Curtii doar au decis ca referendumul din 29 iulie s-a desfasurat corect.
"Decizia Curtii este cea cunoscuta. Vom arata in amanunt ce am luat in calcul, ce nu am luat. Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, noi am primit rezultatul de la BEC. Noi am stabilit doar ca referendumul s-a desfasurat corect. Puteam noi sa numaram voturile? Iar cvorumul de validare este in lege din 2000, nu l-a stabilit Curtea Constitutionala. In 14 state europene exista cvorum", a precizat Zegrean.
................................
Magistratii constitutionali se reunescu astazi, la ora 10:00, pentru a citi in plen hotararea privind referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Ieri, CCR a constatat ca la referendumul din 29 iulie nu au participat cel putin jumatate plus unu din persoanele inscrise in listele electorale permanente pentru ca acesta sa fie valabil in conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Totodata, CCR a constatat ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.
"Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.i) din Constitutia Romaniei si al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu majoritatea de voturi prevazuta de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotarat: (...) confirma rezultatele referendumului national din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), din care 7.403.836 (87,52%) au raspuns 'DA' la intrebarea 'Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?' iar 943.375 (11,15 %) au raspuns 'NU", a precizat Curtea Constitutionala printr-un comunicat.
Ce urmeaza dupa decizia Curtii Constitutionale privind referendumul
Dupa ce magistratii Curtii Constitutionale vor citi in plen decizia de invalidare a referendumului, presedintele Curtii trebuie sa citeasca decizia si in plenul camerelor reunite ale Parlamentului.
Pentru ca alesii sunt in vacanta parlamentara, Birourile permanente vor decide daca convoaca sau nu o sesiune extraodinara, in care sa ia act de verdictul Curtii.
'La ora 14:00 va fi transmisa presedintelui celor doua camere. Daca va uitati la termenele de convocare atunci cand suspendam presedintele, pe cale de consecinta, suntem obligati sa le respectam si cand citim decizia. Sunt 24 de ore in care trebuie sa convoc Biroul Permanent', a declarat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. "Se deschide plenul Camerei, se citeste decizia, sunt invitati membrii CCR, presedintele sau oricine din membri trebuie sa o citeasca si atunci se inchide sedinta si se trimite spre publicare in Monitorul Oficial. Noi respectam legea', a mai adaugat Zgonea.
Si liderii opozitiei au anuntat ca sunt de acord ca parlamentul sa fie convocat in sesiune extraordinara. Nu se stie daca presedinte Traian Basescu va participa la plenul reunit, insa in 2007, atunci cand parlamentul a luat act de decizia Curtii cu privire la referendumul pentru demiterea presedintelui, Traian Basescu nu a fost prezent.
"Presedintele suspendat nu a venit la sedinta de plen reunit. Nu are nicio obligatie. Este un raport intre CCR si cei care reprezinta suveranitatea, adica Parlamentul Romaniei', a mai adaugat presedintele Camerei Deputatilor.
Dupa ce Parlamentul ia act de decizia Curtii, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial. Traian Basescu va reveni in functie numai dupa acest pas.