x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceremonie de amploare la Craiova dedicată încheierii misiunii Armatei Române în provincia Zabul din Afganistan

Ceremonie de amploare la Craiova dedicată încheierii misiunii Armatei Române în provincia Zabul din Afganistan

de Agerpres    |    18 Iul 2014   •   23:15
Ceremonie de amploare la Craiova dedicată încheierii misiunii Armatei Române în provincia Zabul din Afganistan

O amplă ceremonie militară care a marcat atât sosirea din misiune a Batalionului 20 Infanterie "Dolj", cât şi încheierea misiunii Armatei României în provincia Zabul - teatrul de operaţii Afganistan, a avut loc vineri în centrul Craiovei în prezenţa a câtorva mii de persoane.

La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor structurilor din cadrul Forţelor Terestre, a Forţelor Aeriene şi a Comandamentului Logistic Întrunit, participante la misiuni în provincia Zabul.

După intonarea imnului naţional al României au fost nominalizaţi toţi cei 16 militari care din 2007 au decedat în misiunile din Zabul şi a urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi ai Garnizoanei Craiova în frunte cu ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a conferit emblema de onoare a Armatei Române cu însemn de război celor 30 de brigăzi şi batalioane care au obţinut rezultate deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice din Teatrul de Operaţii Afganistan.

"Ce poate fi mai frumos ca după şase luni de zile de dislocare într-un teatru de operaţii, printre pericole, să te regăseşti acasă cu cei dragi, la încheierea misiunii din Afganistan. Nu este deloc întâmplător că militarii craioveni au deschis în anul 2002 misiunile în Zabul prin Batalionul 26 Infanterie 'Neagoe Basarab' - Scorpionii Roşii şi tot un batalion din Craiova - Batalionului 20 Infanterie 'Dolj' - Scorpionii Negri încheie misiunea finalizând-o cu succes. La 10 ani de la admiterea României în NATO, mesajul pe care România îl transmite din Afganistan aliaţilor şi partenerilor noştri este unul de solidaritate. România a demonstrat că a tratat cu seriozitate statutul de membru NATO rămânând angajată până la capăt în cea mai importantă misiune militară a Alianţei de la înfiinţarea sa - operaţiunea ISAF", a spus Duşa.

În centrul Craiovei, alături de militarii Batalionului 20 Infanterie "Dolj", au defilat, pe strada Alexandru Ioan Cuza, detaşamente de militari cu Drapelele de Luptă ale marilor unităţi şi unităţilor care au participat la operaţiunea ISAF din provincia Zabul. Centrul Craiovei a fost survolat de două aeronave ale Forţelor Aeriene care au asigurat transportul militarilor în şi din teatrul de operaţii Afganistan.

În Piaţa "William Shakespeare", un detaşament al Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat un exerciţiu de mânuire a armamentului şi a putut fi vizitată o expoziţie ce va conţine armament, echipamente şi tehnică de luptă folosite în misiunile militarilor români din Provincia Zabul.

Misiunile Armatei României în teatrul de operaţii din Afganistan, începând cu anul 2002, au fost o continuare firească a acţiunilor la care ţara noastră a luat parte în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP) contribuind decisiv la aderarea României în anul 2004, ca membru cu drepturi depline în cadrul Alianţei Nord Atlantice.

Misiunea din Afganistan a constituit efortul principal susţinut de România într-un teatru de operaţii, la momentul de vârf al participării fiind dislocaţi aproape 1900 de militari pe o rotaţie de şase luni.

În ultimii 12 ani, un număr de aproximativ 25.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă - Combined Team Zabul (CTZ), cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie (Compania KAF GDA), pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC, elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii precum şi personal de stat major în cadrul comandamentelor NATO şi multinaţionale, etc.

Pe timpul desfăşurării misiunilor din Afganistan, 23 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi aproximativ 130 au fost răniţi.

Participarea României la efortul comunităţii internaţionale pentru stabilizare şi reconstrucţie în Afganistan situează ţara noastră pe primele locuri între statele contributoare cu forţe în acest teatru de operaţii. Costurile totale ale participării Armatei României la misiunea din Afganistan începând cu anul 2002 se ridică la 2.402.903.079 lei.

O contribuţie importantă a fost reprezentată de asigurarea de către Forţele Aeriene Române a comenzii Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA), în perioada aprilie-august 2006 şi aprilie 2011 - aprilie 2012, în două rotaţii de câte şase luni, cu câte 75 militari pe rotaţie. De asemenea, Forţele Aeriene au asigurat transportul aerian al forţelor, tehnicii de luptă şi materialelor în şi din teatrul de operaţii.

La ceremonia de la Craiova au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cadre militare în rezervă şi retragere, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. 

×
Subiecte în articol: scorpionii negri