x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cererea de intrare în insolvenţă a Rompetrol a fost respinsă

Cererea de intrare în insolvenţă a Rompetrol a fost respinsă

09 Iun 2015   •   16:05
Cererea de intrare în insolvenţă a Rompetrol a fost respinsă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Tribunalul Bucureşti a respins luni cererea de intrare în insolvenţă depusă de Rompetrol SA la finele lunii mai.

Compania are la dispoziţie şapte zile de la comunicarea hotărârii pentru a formula apel, conform portalului Tribunalului Bucureşti.

Rompetrol SA, care coordonează activităţile de foraj, serviciile de sondă şi cele de explorare şi producţie ale grupului Rompetrol, a introdus, în 28 mai, pe rolul Tribunalului Bucureşti, o cerere de intrare în insolvenţă. Acţiunea a fost introdusă în baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

'Rompetrol SA, o societate netranzacţionată, a solicitat Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii de reorganizare a societăţii, în vederea continuării operaţiunilor comerciale derulate atât în România, cât şi în străinătate. La sfârşitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel Bucureşti la plata sumei de 58,5 milioane dolari, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 - 2001, cu mult înainte de anul 2007 când KazMunayGas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA', precizau reprezentanţii KMG International într-un comunicat remis AGERPRES la finele săptămânii trecute.

Potrivit sursei citate, după pronunţarea deciziei respective, autorităţile fiscale au instituit un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale iar punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente, respectiv întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi.

Potrivit grupului, reorganizarea activităţii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităţilor de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câştigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să îşi întrerupă activităţile din Libia pe fondul instabilităţii politice, şi în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare şi producţie hidrocarburi.

×