Tribunalul Cluj a validat ieri din nou Certificatul de Urbanism nr. 87/2010, respingand actiunea unor ONG-uri care se opun prin orice mijloace crearii de locuri de munca, intr-o zona in care peste 80% dintre locuitori nu au un loc de munca stabil. Asociatia Aurarilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation. In decembrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, in luna mai 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins, in mod definitiv si irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis catre RMGC.
Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este in vigoare si perfect aplicabil. Instantele din Romania confirma acest lucru pentru a patra oara in ultimii doi ani, dupa incercari repetate din partea acestor ONG-uri care se opun crearii a mii de locuri de munca in zonele defavorizate din Muntii Apuseni. Atat instantele din Bucuresti, cat si cele din Cluj au considerat nefondate cererile de anulare a certificatului de urbanism emis catre RMGC.
"Decizia de astazi reprezinta o noua victorie pentru comunitatea locala, pe drumul catre un viitor mai bun si catre miile de locuri de munca atat de necesare in acea zona. In ultimii ani, RMGC a cistigat 15 procese importante, majoritatea initiate de cateva ONG-uri, care lupta impotriva crearii de locuri de munca si impotriva dezvoltarii economice. Progresele majore facute in evaluarea proiectului minier ne dau sperante ca ne indreptam spre o rezolutie cat mai rapida, care va avantaja comunitatea locala, patrimoniul si dezvoltarea durabila a zonei Rosia Montana', declara Dragos Tanase, director general al RMGC.
"In ziua de astazi un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislatiei romanesti si europene si prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odata aprobat, proiectul Rosia Montana va contribui cu aproape 1% la PIB-ul Romaniei si va crea mii de locuri de munca', a mai spus Dragos Tanase.