x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Certificatul de urbanism al proiectului minier Roşia Montană rămâne în vigoare

Certificatul de urbanism al proiectului minier Roşia Montană rămâne în vigoare

18 Apr 2012   •   10:19

Tribunalul Cluj a validat ieri din nou Certificatul de Urbanism nr. 87/2010, respingand actiunea unor ONG-uri care se opun prin orice mijloace crearii de locuri de munca, intr-o zona in care peste 80% dintre locuitori nu au un loc de munca stabil. Asociatia Aurarilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation. In decembrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, in luna mai 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins, in mod definitiv si irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis catre RMGC.

Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este in vigoare si perfect aplicabil. Instantele din Romania confirma acest lucru pentru a patra oara in ultimii doi ani, dupa incercari repetate din partea acestor ONG-uri care se opun crearii a mii de locuri de munca in zonele defavorizate din Muntii Apuseni. Atat instantele din Bucuresti, cat si cele din Cluj au considerat nefondate cererile de anulare a certificatului de urbanism emis catre RMGC.

"Decizia de astazi reprezinta o noua victorie pentru comunitatea locala, pe drumul catre un viitor mai bun si catre miile de locuri de munca atat de necesare in acea zona. In ultimii ani, RMGC a cistigat 15 procese importante, majoritatea initiate de cateva ONG-uri, care lupta impotriva crearii de locuri de munca si impotriva dezvoltarii economice. Progresele majore facute in evaluarea proiectului minier ne dau sperante ca ne indreptam spre o rezolutie cat mai rapida, care va avantaja comunitatea locala, patrimoniul si dezvoltarea durabila a zonei Rosia Montana', declara Dragos Tanase, director general al RMGC.

"In ziua de astazi un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislatiei romanesti si europene si prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odata aprobat, proiectul Rosia Montana va contribui cu aproape 1% la PIB-ul Romaniei si va crea mii de locuri de munca', a mai spus Dragos Tanase.

×