x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CFR SA, contracte de 4,8 milioane de lei

CFR SA, contracte de 4,8 milioane de lei

de Iulia Barbu    |    10 Noi 2013   •   21:33
CFR SA, contracte de 4,8 milioane de lei
Investiţiile vizează îmbunătăţirea siguranţei traficului feroviar prin POS-T 2007-2013

CFR SA a semnat patru contracte de asistenţă tehnică, în valoare de 4,89 milioane lei fără TVA, pentru lucrări de proiectare şi execuţie în cadrul unor investiţii care vizează îmbunătăţirea siguranţei traficului feroviar, incluse în Programul Operaţional Sectorial - Transport 2007-2013. Trei contracte au fost câştigate de firma Baicons Impex, respectiv - "Modernizarea instalaţiilor de centralizare electromecanică pe secţia de circulaţie Ilia – Lugoj"; "Sistem de detectare a cutiilor de osii supraîncălzite şi a frânelor strânse" şi "Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată". Cele trei contracte sunt în valoare de 828.279 lei, 874.548 lei, respectiv 1,79 milioane lei, fără TVA. Al patrulea contract a fost atribuit firmei Arex Lider Company - "Modernizarea instalaţiilor de centralizare electromecanică pe secţia de circulaţie Siculeni – Adjud", în valoare de 1,39 milioane lei fără TVA.

Lucrări întârziate

În schimb, lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare pe pe Coridorului IV sunt în întârziere. Astfel, pe tronsonul Frontieră - Curtici - Arad - km 614, atribuit Alstom - Swietelsky Bau - Astaldi - Euro Construct Trading 98 - Dafora, stadiul lucrărilor este de 33%. Contractul are o valoare de 248 milioane euro, fără TVA, şi a fost semnat în februarie 2012. La secţiunea Simeria - Coşlariu, tronsonul Vinţu de Jos - Coşlariu, constructor LD Impresa Pizzarotti & C, lucrările au un grad de execuţie de 14,85%. Contractul se ridică la 176 milioane euro şi a fost semnat în decembrie 2011. În cazul secţiunii Coşlariu - Sighişoara, tronsonul Coşlariu - Micăsasa, gestionat de asocierea Aktor - Arcada Company, stadiul fizic al lucrărilor este de 33,36%. Acordul în valoare de 172 milioane euro fără TVA a fost semnat în aprilie 2012.

Tronsoanele Micăsasa - Aţel şi Aţel - Sighişoara sunt realizate în proporţie de 12,7%, respectiv 17,15%, constructorul desemnat fiind FCC Construccion - Alpine Bau - Azvi – Straco. Contractul pentru primul tronson a fost adjudecat iniţial de Impresa Pizzaroti & C. din Italia, dar lucrările au fost atribuite după finalizarea contestaţiilor asocierii FCC Construccion - Alpine Bau - Azvi - Straco, pentru 747,4 milioane de lei, fără TVA. Acordul pentru modernizarea tronsonului Sighişoara - Aţel, semnat la începutul anului trecut, are o valoare de 208 milioane euro fără TVA.

Lucrările de pe Coridorul IV Pan - European ar trebui finalizate în 2014, respectiv 2015. CFR nu a motivat întârzierile de pe aceste tronsoane.
 

×
Subiecte în articol: cfr Investitii trafic feroviar