Teo Peter jr., fiul fostului basist al trupei "Compact" solicită autorităţilor române şi viitorului preşedinte să aibă ca prioritate iniţierea unui cadru legislativ care să îi protejeze pe cetăţenii români în situaţii similare celei în care a fost familia sa după accidentul tatălui său din 2004.
Teo Peter jr. arată într-un comunicat de presă transmis ieri că familia fostului basist al trupei Compact consideră dezamăgitor modul în care autorităţile americane au gestionat accidentul acestuia, sentinţa dată de un tribunal militar fiind considerată "o ruşine pentru justiţia americană şi o ofensă adusă demnităţii românilor".
"Deoarece timp de cinci ani nu s-a făcut nimic, vreau să solicit autorităţilor române abilitate - Parlament, Guvern şi viitorului preşedinte al României - să aibă ca prioritate iniţierea unui cadru legislativ menit să-i protejeze măcar de acum încolo pe toţi cetăţenii români în astfel de situaţii", susţine Teo Peter jr.
El precizează că perioada care a trecut de la moartea artistului a fost grea pentru familia angrenată într-o luptă "pentru dreptate şi demnitate". "Pe 4 decembrie se împlinesc cinci ani de când Teo Peter a plecat dintre noi. Pentru familia noastră a fost o perioadă grea, în care, pe lângă faptul că a trebuit să înfruntăm tristeţea pricinuită de pierderea unui membru al familiei, am fost angrenaţi într-o luptă pentru dreptate şi demnitate. Din păcate, această luptă s-a dovedit a fi inegală şi nu am reuşit să facem dreptate pentru Teo Peter. Modul în care autorităţile americane au înţeles să gestioneze această tragedie a fost dezamăgitor".
LA CINCI ANI DE LA ACCIDENT, NU S-A FĂCUT DREPTATE!
"Teo Peter nu a avut parte de un proces echitabil. Considerăm că sentinţa dată de acel tribunal militar va rămâne o ruşine pentru justiţia americană şi o ofensă adusă demnităţii tuturor românilor", se precizează în comunicat.
"Decizia finală a autorităţilor americane a fost aceea de a nu acorda despăgubiri morale în acest caz, invocând lipsa unei baze legale prin prisma sentinţei date de tribunalul american. Autorităţile americane şi-au arătat disponibilitatea de a acorda doar despăgubiri pentru pierderi materiale imediate cauzate de producerea accidentului, solicitând familiei să probeze şi să documenteze minuţios aceste pierderi", a explicat, în comunicat, fiul artistului.
"Am luat hotărârea în familie că este momentul să punem punct acestui capitol trist. Chiar dacă nu am reuşit să facem dreptate pentru Teo, credem că ne-am făcut datoria faţă de el. Am reuşit să ne facem vocea auzită şi am convins autorităţile române să se implice, chiar dacă am avut impresia, uneori, că această implicare a fost oarecum timidă, iar, probabil, lipsa de experienţă în gestionarea unor astfel de situaţii şi-a spus cuvântul", a subliniat Teo Peter jr.
PUŞCAŞUL AMERICAN, SCĂPAT BASMA CURATĂ
Teo Peter a murit în 4 decembrie 2004, într-un accident de circulaţie, când o maşină a Ambasadei SUA la Bucureşti a intrat într-o intersecţie pe culoarea roşie a semaforului şi a lovit în plin taxiul în care se afla basistul trupei Compact. Şoferul - puşcaşul marin Christopher R. Vangoethem - a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat în Statele Unite. Vangoethem nu a oprit la o intersecţie din centrul Bucureştiului şi a lovit taxiul, potrivit Poliţiei. Testul de alcoolemie realizat asupra aerului expirat a indicat că el băuse. Soldatul american, bărbat căsătorit se afla în maşină cu iubita sa, motiv pentru care a părăsit locul accidentului, iar reprezentanţii ambasadei de la Bucureşti l-au urcat într-un avion şi l-au trimis în SUA. La 1 februarie 2006, Curtea Marţială din statul Virginia l-a găsit vinovat pe american de adulter, achitându-l însă pentru acuzaţia de omor prin neglijenţă în legătură cu moartea muzicianului român Teo Peter, în decembrie 2004. Vangoethem a mai fost găsit vinovat de declaraţii oficiale false în faţa anchetatorilor şi de obstrucţionarea justiţiei, pentru toate acestea primind o scrisoare de mustrare.
Citește pe Antena3.ro