Denis Mukwege este laureatul Premiului Saharov pentru libertate de gândire în 2014, în urma deciziei luate de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi de liderii grupurilor politice. Denis Mukwege va fi invitat la Strasbourg la 26 noiembrie pentru a primi Premiul în cadrul unei şedinţe plenare. Anunţând laureatul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat: “Conferinţa Preşedinţilor a decis în unanimitate să acorde Premiul Saharov domnului Denis Mukwege din RD Congo pentru lupta sa pentru protecţia femeilor. Însă grupurile politice au recunoscut şi rolul important jucat de Euromaidan în Ucraina şi doreşte să invite şi reprezentanţii acestuia la ceremonia din noiembrie”. Conform site-ului PE, Schulz a adăugat că s-a decis şi trimiterea unei delegaţii cu reprezentanţi ai tuturor grupurilor politice în Azerbaidjan, care să o întâlnească şi sprijine pe Leyla Yunus în lupta pentru democraţie şi libertate în ţara sa.
Ginecologul care susţine drepturile femeilor
În multe conflicte armate din lume, violul este folosit ca armă de război. Denis Mukwege a decis să ajute victimele din ţara sa. Ginecologul congolez de 59 de ani este specializat în tratarea victimelor violurilor şi a pus bazele spitalului Panzi din Bukavu, RD Congo. Cu toate că războiul din RD Congo s-a încheiat oficial, conflictul armat continuă în estul ţării şi include atacuri împotriva civililor şi violuri. Deşi călătoreşte des în străinătate pentru a susţine drepturile femeilor şi gestionează spitalul Panzi, doctorul continuă să vadă paciente şi să facă operaţii două zile pe săptămână. A fost nominalizat pentru Premiul Saharov de grupurile S&D şi ALDE şi Barbara Lochbihler.
Premiul Saharov
Premiul pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. A fost înfiinţat în 1988, pentru a onora persoanele sau organizaţiile care fac eforturi pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Anul trecut, Premiul a fost acordat activistei pakistaneze pentru drepturile fetelor la educaţie Malala Yousafzaï. Parlamentul European ia foarte în serios încălcările drepturilor omului, indiferent unde s-ar întâmpla acestea. Deputaţii europeni demască abuzurile, ajută la monitorizarea alegerilor în lume, se asigură că drepturile omului sunt luate în considerare în semnarea acordurilor comerciale ale UE cu alte ţări şi acordă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în fiecare an. (I.D)