x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine este voievodul îngropat la Curtea de Argeș. Rezultatul cercetării probelor biologice

Cine este voievodul îngropat la Curtea de Argeș. Rezultatul cercetării probelor biologice

04 Noi 2014   •   22:50
Cine este voievodul îngropat la Curtea de Argeș. Rezultatul cercetării probelor biologice

În cadrul unei conferințe susținută sub egida Academiei Române, cercetătorii români au prezentat primele concluzii ale analizei probelor biologice prelevate din mormântul aflat în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, informează adevarul.ro.

În 2012 s-au recoltat trei probe biologice de la bărbatul îngropat în mormântul de la Curtea de Argeș - un os de la picior, o falangă şi o măsea. Osul şi falanga  au fost folosite pentru analiza de Carbon 14 la efectuată la un laborator din Miami, iar măseaua a oferit proba din care a fost extras ADN-ul, segmentele cromozomiale alese fiind decodificate la un laborator din Coreea de Sud.

În urma analizelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că în mormântul aflat la Curtea de Argeș ar putea fi unul dintre fiii lui Barasab I, şi nu, cum se credea până acum, unul dintre nepoţii acestuia - Vladislav I (Vlaicu Vodă) (1364-c. 1376).

Analizele au relevat faptul că bărbatul îngropat la Curtea de Argeș acolo ar fi avut circa 40 de ani, nu mai mult de 1,70 metri înălţime, ochi, păr şi ten de culoare închise.

Genetic, dinspre mamă, ar fi avut origini germanice sau nord-indiene.
De asemenea, un aspect extrem de important, nu au fost evidențiate elemente care să îl lege genetic de comunităţi sau indivizi de origine cumană, așa cum afirmau unele teze istorice.

S-a stabilit că defunctul a fost îngropat în prima biserică ridicată pe amplasament, construită între anii 1230-1260, peste care a fost construit actualul lăcaș, construit cel mai devreme în jurul anului 1350.

Un aspect interesant este faptul că mormântul voievodului a fost ascuns, această ipoteză fiind susținută de numeroasele straturi de pietriș de deasupra mormântului. Motivul pentru care mormântului fiului lui Basarab I nu a fost lăsat să se vadă în noul lăcaș este constituit de faptul că acesta devenise indezirabil, singura explicație a unui asemenea comportament fiind aceea că avea altă confesiune - catolică - decât cea devenită oficială la vremea reconstruirii bisericii - ortodoxă.

Bărbatul avea îmbrăcăminte și bijuterii specifice obiceiurilor Europei Occidentale din acea vreme.
O cingătoare găsită în mormânt şi care nu poate fi datată înainte de 1330-1340 scoate din calcul ca bărbatul îngropat să fie legendarul Negru Vodă, cel care, aşa cum spune legenda din cărţile de istorie, a descălecat la sud de Carpaţi şi a format Ţara Românească, fiind primul ei conducător.

Inelul găsit asupra domnitorului are asemănări stilistice cu cel al lui Edward of Woodstock, mare comandant militar al Angliei, cunoscut în istorie ca Prințul Negru, contemporanul său. Bijuteria are următoarea inscripție - IESUS AUTEM TRANSIENS PER MEDI (Isus mergea, trecând prin mijlocul lor).

×