x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Claudiu Săftoiu le dă veşti proaste românilor: Taxa TV ar putea fi majorată începând din 2013

Claudiu Săftoiu le dă veşti proaste românilor: Taxa TV ar putea fi majorată începând din 2013

16 Oct 2012   •   17:29
Claudiu Săftoiu le dă veşti proaste românilor: Taxa TV ar putea fi majorată începând din 2013

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat marţi, după validarea sa de către plenul Parlamentului, că este foarte probabil ca instituţia pe care o conduce să solicite, începând din anul 2013, majorarea taxei TV, aceasta fiind condiţionată în mod clar de restructurarea TVR.

"Fără să îi convingem pe cetăţenii de acasă, care plătesc odată cu factura la curentul electric şi taxa, că la Televiziunea Română se va întâmpla ceea ce de aproape 20 de ani nu s-a întâmplat, anume o reîmprospătare pe coordonate de eficienţă a activităţii TVR, nu vom putea să emitem pretenţii niciunui român cu privire la majorarea taxei. Doar după finalizarea restructurării şi reducerea cheltuielilor, nu putem cere indexarea taxei TV fără să aducem în faţa românilor un produs proaspăt, de calitate, de încredere", a declarat Săftoiu.

"Şi dacă s-ar dubla taxa TV, ar fi ultima în raportul cuantumului cerut către populaţie în Europa. Pentru noi, o indexare a taxei măcar ar reprezenta un suflu extraordinar, dar nu o vom face, pentru că, întâi de toate, trebuie să îi reînvăţăm pe cei din TVR să cheltuiască pe câtă taxă primesc, să economisească, să regândească procedurile de televiziune în aşa fel încât costul orei de transmisie la TVR să nu fie exorbitant", a mai spus Claudiu Săftoiu.

Potrivit Raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

"În momentul acesta, sarcina mea şi a Consiliului de Administraţie este, în mod prioritar, să salvez cele 2.395 de locuri de muncă pe care, prin planul de redresare economică, TVR le-a asigurat în momentul în care Guvernul a fost de acord să reeşaloneze la 7 ani datoria imensă, de 65 de milioane de euro, pe care Televiziunea Română o are la statul român. Cele patru luni pe care le-a avut la dispoziţie, din 3 iulie, nu au fost irosite, vom merge înainte cu privire la procesul selecţiei de personal, pentru ca, până la sfârşitul anului, în TVR să se resimtă o degajare de poverile financiare enorme pe care le suportă în acest moment, odată cu reducerea personalului cu 30% şi a cheltuielilor curente cu 50%", a mai spus preşedintele SRTv.

Claudiu Săftoiu a garantat profesioniştilor din televiziune că noua conducere va asigura mai multă corectitudine, eficienţă şi mai mult echilibru în activitatea de zi cu zi.

Întrebat despre creditul pe care conducerea TVR dorea să îl acceseze pentru a plăti salariile compensatorii, Săftoiu a spus că discuţiile cu băncile s-au întrerupt în momentul invalidării de către Parlament a fostului Consiliu de Administraţie.

"Pentru mine, este un moment foarte important să transmit reluarea discuţiilor cu băncile pentru ca acest credit operaţional, care va fi utilizat pentru cheltuielile curente din televiziune, în vreme ce taxa pe care o percepem de la cetăţeni va fi îndreptată pentru acoperirea salariilor compensatorii, să reprezinte deblocarea situaţiei în Televiziunea Română", a spus acesta.

El s-a pronunţat pentru depolitizarea mesajului public şi a producţiilor informative în TVR, care va reprezenta obiectivul lui şi al Consiliului de Administraţie proaspăt votat.

Întrebat despre momentul în care va începe selecţia personalului, el a răspuns că procedura nu a încetat niciodată, adăugând că a folosit acest răgaz pentru a îndrepta unele inadvertenţe şi unele texte interpretabile din documentaţia privind alcătuirea procesului de selecţie de personal.

"Ceea ce se va întâmpla la TVR va şi corect, necesar şi obligatoriu", a ţinut să precizeze preşedintele CA al SRTv.

Săftoiu a mai menţionat că în planul de redresare economică se are în vedere o relaxare a legislaţiei care împovărează în acest moment Televiziunea Română în regimul de competitivitate media. El a dat ca exemplu propunerea deputatului PSD Victor Socaciu de a reduce de la 15% la 3% contribuţia TVR la fondul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Claudiu Săftoiu a fost validat de plenul Parlamentului, în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), cu 219 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă", în absenţa parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit.

×