x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CNA: Copiii sunt captivi în faţa televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate

Preşedintele CNA: Copiii sunt captivi în faţa televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate

26 Apr 2013   •   15:43
Preşedintele CNA: Copiii sunt captivi în faţa televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că CNA trebuie să îşi îndeplinească misiunea socială "de a schimba efectiv conţinutul audiovizualului", pentru a veni în ajutorul copiilor care sunt "captivi" în faţa televizorului, informează mediafax.ro.

CNA a organizat la Palatul Parlamentului dezbaterea "Campionii se Nasc Acum!", la care participă reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii, Tineretului şi Sportului, personalităţi sportive, reprezentanţi ai mediului academic, ai agenţiilor de publicitate şi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai posturilor de radio şi de televiziune care realizează emisiuni de sport.

"Nu vreau să oblig pe nimeni nimic, vreau să-i aşez la masă pe toţi factorii implicaţi şi să revenim la jurnalismul de calitate care întoarce informaţie publică corectă", a spus Laura Georgescu, în timpul dezbaterii.

Georgescu susţine un program guvernamental care să sprijine sportul în şcoli, o metodă care să îi desprindă pe copii de televizor. "Nu există program naţional gratuit pentru copiii care sunt consumatori captivi de televiziune. Dau drumul la televizor fiindcă sunt singuri în casă toată ziua. Asta m-a revoltat şi într-adevăr simt că îi agresez de câte ori las un program de proastă calitate pe audiovizual să treacă. Ăsta este scopul acestei acţiuni. Nu există alternativă la aşa ceva. Am fost cinci zile în şcoli şi copiii s-au plâns. Au spus că dau drumul la televizor de singurătate. Copiii stau singuri acasă şi dau drumul la televizor. Să aibă o voce undeva în fundal", a spus Laura Georgescu.

Aceasta a precizat că, în primul rând, copiii se uită la ştiri. "În al doilea rând, se uită la programe generaliste. Este infernal. Desenele animate, canalele de profil erau după locul opt sau nouă (în preferinţele copiilor, n.r.) Vom face public curând studiul nostru din 100 de şcoli din Bucureşti şi alte 30 de judeţe şi se va putea vedea că este foarte grav", a spus preşedintele CNA.

"Dincolo de ce mănâncă, de ceea ce beau, de câtă mişcare fac, rămâne sănătatea mintală, acum se formează. Problema mea este cum îi atacă conţinutul audiovizual şi asta are de făcut CNA", a mai spus ea.

Prezent la dezbatere, Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a declarat că CNA nu poate să le impună posturilor de televiziune şi radio ce conţinut trebuie să difuzeze. El a precizat că autorităţile statului trebuie să facă mai mult pentru a-i determina pe copii să facă mai mult sport, însă nu este treaba CNA-ului acest lucru.

"CNA trebuie să reglementeze în anumite domenii, dar nu poate să impună conţinutul. Dacă vom încerca să impunem prin CNA ceva posturilor de televiziune, posturilor de radio - pentru că CNA nu are treabă şi sper să nu aibă treabă vreodată cu online-ul şi cu presa scrisă - creăm precedente foarte periculoase", a spus Georgică Severin.

El a mai spus că televiziunea publică poate face mai mult pentru a atrage elevii către sport.

"85% dintre programele care ar putea să creeze eroi sunt pe televiziuni codate. Noi - televiziunea publică - trebuie să luăm măsuri şi o primă măsură a fost luată: Jocurile Olimpice de Iarnă şi de Vară vor fi transmise integral de televiziunea publică. Sperăm că, odată cu revigorarea financiară a acestei instituţii, tot mai multe competiţii la care vor participa sportivi români să poată să fie libere la acces pentru toţi cetăţenii. Şi aici CNA poate juca un rol important, să nu mai accepte ca televiziunea publică să îşi cedeze drepturile pentru Jocurile Olimpice unor televiziuni la care oamenii nu pot avea acces. Dar să obligăm o televiziune - publică sau privată - să-şi facă programele de un fel sau de un altul este un risc extrem de grav, pentru că intervenim asupra libertăţii presei", a mai spus Severin. 

×